dolenjska

Poleti prenova športne dvorane Marof

4.2.2016 | 16:30 | M. Martinovič

Športna dvorana Marof v Novem mestu bo končno dočakala celovito energetsko sanacijo. (Foto: M. M.)

Športna dvorana Marof v Novem mestu bo končno dočakala celovito energetsko sanacijo. (Foto: M. M.)

Novo mesto - Na rednem mesečnem srečanju z novinarji je novomeški župan Gregor Macedoni danes med drugim predstavil dva večja razpisa, ki ju bo Mestna občina Novo meto objavila predvidoma prihodnji teden.

Prvi je ocenjen na 375.000 evrov in zajema energetsko sanacijo osrednjega športnega objekta. Športna dvorana Marof naj bi po teh načrtih še v letošnjem poletju dobila novo streho, fasado, notranjo osvetlitev, prezračevanje ipd. Drugi razpis, vreden okoli 80 tisočakov, pa se nanaša na širitev ceste v Velikih Brusnicah, kjer je bila v napoto tamkajšnja zakristija, zato jo bodo z omenjenim projektom prestavili na drugo stran cerkve. Tako bodo po županovih besedah »odprli koridor za širitev ceste s pločnikom, ob tem uredili tudi strugo potoka, usklajevanja z direkcijo za infrastrukturo tečejo in razpis pričakujemo še letos«.

Glede projekta hidravlične izboljšave je Macedoni dejal, da prva faza teče po načrtih, dela so stekla pri vodnem zajetju Jezero v Družinski vasi, v kratkem pa bodo tudi za vodarno v Stopičah. Druga faza, vredna okoli 12 milijonov evrov, zajema izgradnjo cevovodov ter vodohramov, a se je- kot je znano-zapletlo po Begradovem stečaju, saj je bilo to belokranjsko podjetje del konzorcija, izbranega na razpisu. Župan je danes dejal, da so s pristojnimi službami neformalno dorekli spremembe projekta oz. pogodb, dela pa bosta po novem izvedla preostala dva gradbinca prvotno zamišljenega konzorcija, to sta CGP in Malkom.

Za izboljšanje varnosti na avtobusni postaji je občina namestila kamere, kmalu bodo tudi snemale. (Foto: B. B., arhiv DL)

Za izboljšanje varnosti na avtobusni postaji je občina namestila kamere, kmalu bodo tudi snemale. (Foto: B. B., arhiv DL)

»Kot vidite, smo že precej zakorakali v novo evropsko finančno perspektivo, država pa zopet zamuja z razpisi, zato smo jih občine prisiljene iskati same. Tako smo se že konec lanskega leta povezali s občinama Kranj in Celje ter uspeli na razpisu za pripravo ukrepov za energetsko učinkovitost. Vrednost tega projekta je 1,6 milijona evrov, polovica bo šla v našo občino,« je še povedal Macedoni in dodal, da je občina uspela tudi na razpisu ministrstva za infrastrukturo. Za pripravo celostne prometne strategije, ki bo zopet osnova za črpanje denarja iz EU, bodo prejeli okoli 80.000 evrov. »Tovrstna sofinanciranja niso tako samoumevna, kot se danes sliši. Naj povem, da se je prijavila tudi ljubljanska občina, pa ni bila uspešna,« je še dodal.

Natečaj za prenovo mestnega jedra po županovih besedah poteka po načrtih, pet izvajalcev so povabili v drugo fazo natečaja, objavo zaključnega poročila pa pričakujejo sredi marca. Poročali smo tudi, da je občina namestila kamere na zgornjo ploščad osrednje avtobusne postaje, župan pa je danes potrdil, da bodo začele delovati oz. snemati predvidoma po 15. februarju.

Prihodnji teden se bodo v vlogo redarjev uvajali tudi delavci komunale, ki bodo po novem skrbeli še za red na parkiriščih oz. javnih površinah, prva njihova opozorila o prekršku pa lahko vozniki, ki npr. niso plačali parkirnine, pričakujejo v roku dveh tednov. Po prejetem obvestilu bodo sicer imeli nekaj dni časa za t.i. odpustek, ko bodo lahko na blagajni komunale plačali 10 evrov, ali pa bodo kasneje za dejanski prekršek dobili 40 evrov kazni. To je sicer pol manj, kot je veljalo doslej, o čemer smo poročali po četrtkovi občinski seji. Voznike je seveda najbolj razveselilo predčasno odprtje Kandijske ceste za promet- njeno dokončanje bo sledilo ob primernem vremenu, saj gradbinci za zaključek potrebujejo nekaj zaporednih dni visokih temperatur.

‹ nazaj

Komentarji (6)

5.2.2016Ocenit.Erjavec 
Kako pa po dveh mesecih kaže z rušitvijo stavbe na Novem trgu 6?
5.2.2016OceniJan 
90 dni je rok za rušitev. Od podpisa pogodbe.
5.2.2016 4 (4) (0)OceniČestitam! 
ta župan je v občino prinesel svež veter. Končno se nekaj dela in naredi. Rezultati so že vidni. Čestitam!
5.2.2016–5 (0) (5)Ocenijost 
Dj dj dj ovce podgurske prej se je kradlo z lopato zdaj se pa u rokavicah pa u obleki. Ve raspiyuo vec lopovscine banda.laznjiva.
5.2.2016–5 (0) (5)Ocenijost  
Kaku je podgurce lahku farbat hahaha
6.2.2016OceniJan 
Podgurce? Govorimo o mestu, ne o okoliških krajih. Pogrešate Lujza? Predlagam da se zberetena Cerodu ali Areino Portoval.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava