dolenjska

Za subvencije Eko sklada na voljo 15,8 milijona evrov

26.5.2016 | 16:30 | M. Ž.

Župan Gregor Macedoni in energetski svetovalec Dušan Knafelc (Foto: M. Ž.)

Župan Gregor Macedoni in energetski svetovalec Dušan Knafelc (Foto: M. Ž.)

Novo mesto - Novomeški župan Gregor Macedoni in vodja novomeške energetsko-svetovalne pisarne Dušan Knafelc sta dopoldne na novinarski konferenci predstavila možnosti pridobitve nepovratnega denarja in kreditov Eko sklada na področju učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije v stavbah in gospodinjstvih. Letos je za subvencije na voljo 15,8 milijona evrov.

V mestni občini Novo mesto je bilo po besedah župana v okviru razpisa Eko sklada sofinancirano 205 naložb v višini dobrih 666 tisoč evrov, od tega je nekaj več kot 472.600 evrov oz. 100 naložb bilo v delno obnovo stanovanjske stavbe, večinoma za toplotno izolacijo fasade, dobrih 78 tisoč pa za vgradnjo toplotnih črpalk za ogrevanje stavb in sanitarne vode.

»Novo mesto kot območje s prekomernim onesnaženjem zraka ima tudi sprejet odlok o kakovosti zraka, ki nam omogoča, da pri subvencijah Eko sklada lahko pridobijo naši občani in podjetja višje subvencije kot ostala območja, torej lahko občani kandidirajo za subvencije do 50 odstotkov za vgradnjo toplotne črpalke ali kotlovnice na lesno biomaso,« je pojasnil župan in dodal, da je lani Eko sklad kar nekaj prosilcev narobe obvestil o njihovi neupravičenosti do subvencij, kar so nato tudi popravili. Torej, v novomeški občini prednostni način ogrevanja na zemeljski plin velja le za večje kotlovnice, kjer moč presega 40 kW.

Energetski svetovalec Dušan Knafelc, ki deluje v energetski pisarni na Rozmanovi 10, z brezplačnimi nasveti in razgovori pomaga pri načrtovanju in uresničevanju naložb s področja učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije za gospodinjstva in javne stavbe, pri tem občanom predstavi tudi možnosti pridobitve nepovratnega denarja iz državnih razpisov in jim pomaga izpolniti vso dokumentacijo.

Kot je dejal, so subvencije na voljo za vgradnjo solarnih sistemov, kurilnih naprav na lesno biomaso, toplotnih črpalk in toplovodov, zunanje stavbno pohištvo, izolacijsko fasado in toplotno izolacijo strehe, nakup oz. izgradnja skoraj nič-energijskih stanovanjskih stavb, celovita obnova starejše stavbe v skoraj nič-energijsko stavbo…

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava