dolenjska

Potrditev združitve zavodov, odstop in razrešitev

15.7.2016 | 09:35 | Mirjana Martinovič

Sejo so prekinili zaradi komisije za statut in poslovnik, ki je za zaprtimi vrati sklenila, da pojasnila OU zadostujejo.

Sejo so prekinili zaradi komisije za statut in poslovnik, ki je za zaprtimi vrati sklenila, da pojasnila OU zadostujejo.

Zaradi kršenja procedure in nestrinjanja z odločitvijo komisije je z mesta predsednice odstopila Nina Jakovljević.

Zaradi kršenja procedure in nestrinjanja z odločitvijo komisije je z mesta predsednice odstopila Nina Jakovljević.

Predsednik NO Dušan Černe je predstavil poročilo o APT in razloge za še en odstop.

Predsednik NO Dušan Černe je predstavil poročilo o APT in razloge za še en odstop.

Posvetovanje med podžupanom, županom in direktorico OU, da si Šašek zasluži ostati v svetu zavoda, medtem ko ga mora Judež zapustiti.

Posvetovanje med podžupanom, županom in direktorico OU, da si Šašek zasluži ostati v svetu zavoda, medtem ko ga mora Judež zapustiti.

Na predlog svetnice Mateje Kovačič (SMC) je župan Gregor Macedoni občinskemu svetu predstavil tekoče projekte občine, od cest do vrtcev ipd. Če redno berete Dolenjski list ali dl.si, ste z vsem povedanim že seznanjeni.

Na predlog svetnice Mateje Kovačič (SMC) je župan Gregor Macedoni občinskemu svetu predstavil tekoče projekte občine, od cest do vrtcev ipd. Če redno berete Dolenjski list ali dl.si, ste z vsem povedanim že seznanjeni.

Novo mesto - Novomeški občinski svetniki in svetnice so se na včerajšnji seji najdlje, več kot eno uro zadržali že pri prvi točki dnevnega reda. Kot smo poročali, sta tako Borut Škerlj (SMC) kot Nina Jakovljević (Solidarnost) predlagala umik tretje točke o združevanju oz. pripojitvi Agencije za šport h Kulturnemu centru Janeza Trdine. Svetniki umika niso izglasovali, Jakovljevićeva pa je tudi kot predsednica Komisije za statut občine in poslovnik sveta dejala, da je občinska uprava (OU) kršila proceduro, saj gradiva in predvsem obrazložitve ni pripravila pravočasno. »Procedura je obrobna stvar pri posameznem aktu,« je dejala direktorica OU Vida Čadonič Špelič in zatrdila, da poslovnik takšno ravnanje dopušča. Franc Bačar (SLS) je opozoril, da zapisnika omenjene komisije ni na spletu in ga težko komentira, kar so med sejo popravili, ko ga je prebral, pa je po 134. členu poslovnika predlagal, da se komisija vnovič sestane. Zato je župan Gregor Macedoni za 10 minut prekinil sejo, po več kot polurnem zasedanju komisije za zaprtimi vrati pa je Jakovljevića sporočila drugačno mnenje komisije, torej da poslovnik dopušča tudi takšno interpretacijo, s čimer se osebno ni strinjala: »Ob tem dodajam, da odstopam kot predsednica te komisije.« Solidarnost je sicer predlaga še umik dveh drugih točk z dnevnega reda, a se ostali s tem niso strinjali.

V nadaljevanju je Čadonič Špeličeva predstavila spremembe odloka o združevanju zavodov v drugem branju in ponovila, da je OU upoštevala skoraj vse predloge s prve seje, samemu odloku je župan podal še šest amandmajev, k tem pa je Škerlj dodal še dva nova (z enim je svet zavoda povečal na osem članov na račun še enega predstavnika delavcev, s tem da mora biti od dveh predstavnikov vsaj eden s področja kulture) in občinski svet je s končnim glasovanjem 20 glasov ZA in le dvema PROTI potrdil ustanovitev novega Zavoda Novo mesto, ki naj bi po konstituiranju vseh novih svetov idr. zaživel s 1. januarjem prihodnje leto.

V nadaljevanju je zasedanje na rotovžu potekalo tekoče in brez večjih razprav so potrdili tudi podrobni prostorski načrt za jedro naselja Otočec, koncesijo za izvajanje turističnih dejavnosti, strategijo za razvoj turizma v MO Novo mesto, spremenili odlok o ustanovitvi OŠ Brusnice (tu prostorsko stisko vrtca rešujejo z najemom dodatnih prostorov za dva oddelka nad brusniško trgovino Spar, o čemer podrobneje poročamo v aktualni tiskani izdaji Dolenjskega lista)…

Nadzorni odbor: APT ravnal negospodarno preko avtorskih pogodb

Na seji so obravnavali tudi delo nadzornega odbora (NO), predvsem njegovo zaključno poročilo o opravljenem nadzoru nad izplačilom plač in drugih prejemkov v Anton Podbevšek teatru v letu 2014. Predsednik NO Dušan Černe je povedal, da je zaključno poročilo tako pozno na občinski seji zaradi same procedure in dejstva, da je APT v tej zadevi najel odvetniško družbo Čeferin, iz samega poročila pa je ravnanje vodstva označil za negospodarno, saj je nadzor pokazal, da so redno zaposleni delavci poleg plač za podobne naloge, kot jih imajo v opisu del, prejemali še avtorske honorarje. Skupna vrednost teh pogodb znaša več kot 28.000 evrov. Poročilo vsebuje tudi odziv teatra, ki je sicer trikrat daljši od osnovnega poročila, v katerem pa ravnatelj APT Matjaž Berger vse očitka zavrača.

Svetnike je zanimalo, ali bodo sledili še kakšno ukrepi. »APT še vedno trdi, da so delovali zakonito. Eni ali drugi strani bo težko dokazati, kdo ima dejansko prav. Sicer pa vprašanje za NO ni, ali so bila ta izplačila zakonita ali ne, bistveno je, da niso bila gospodarna,« je odgovoril Černe, Škerlja pa je zanimalo, zakaj je iz NO odstopil član Borut Šterbenc. »Odstopa, ker ni videl možnosti, da bi z delom NO zadeve izboljšali tako, kot si je predstavljal ob kandidaturi. Podobno sicer menimo tudi vsi ostali člani odbora, vse se dogaja bistveno bolj počasi, kot bi si želeli. Ampak naše stališče je, da se ne predamo,« je še povedal. NO je sicer med drugim podal tudi pozitivno mnenje k sklepanju in-house pogodb med MO Novo mesto in Komunalo.

Kazen zaradi samovolje sveta zavoda v Cicibanu

Svetniki in svetnice so sinoči med drugim izglasovali tudi strinjanje s pobudo za spremembo ustave glede univerzalnega dostopa do pitne vode, pri kadrovskih zadevah pa so »kaznovali« člana v svetu zavoda vrtca Ciciban. Kot smo poročali, je občinski svet želel, da svet zavoda prekine imenovanje novega ravnatelja vrtca in raje imenuje v.d., kar pa se ni zgodilo in Ciciban bo od jeseni vodila Jožefa Zec. Podžupan in predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Boštjan Grobler je zato predlagal, da po odstopu predstavnice ustanovitelja v svetu zavoda Mojce Novak svetniki razrešijo še ostala dva predstavnika, Boštjana Judeža in Ivana Šaška. Ko je Martina Vrhovnik (SLS) dodala, da je Šašek redno sodeloval na vseh sestankih, medtem ko Judeža ni bilo nikoli, in da je skušal upoštevati voljo občine, so predlog spremenili in z omenjene funkcije razrešili le Judeža.

Med kadrovskimi odločitvami je občinski svet včeraj podal še pozitivno mnenje dvema kandidatoma za direktorja RIC Novo mesto, Zvonki Potočar in Gregorju Sepaharju; od 18. oktobra naprej bodo člani sveta zavoda OŠ Center Aleš Berger, Gregor Klemenčič in Bojan Košmerl; od 25. septembra naprej pa v svetu OŠ Stopiče Franc Bučar, Martin Kobe in Damjan Šeruga; Matjaž Štih bo od jeseni predstavnik lokalne skupnosti v svetu novomeške gimnazije.

‹ nazaj

Komentarji (32)

15.7.2016–4 (2) (6)Oceniobcan 
Butale.Podgane skup glodajo...obcinsko sirotinjo. Butalski nenacelen MS.:) na koncu ko bo res zavrelo se bodo vsi pogrizli med seboj. Ce izzvzamemo NINO Jakovljevic..in pred tem Kobera..strahopetne podgane. VSI ostali...kaj bo se veselica to na koncu...en cez druzga se bodo klali...kaos bo to se ko se vkljucijo se"zunanji "igralci pred volitvami:)
15.7.2016 1 (3) (2)Oceniveselo na delo 
Svetniki v veliki večini prepoznali priložnost za razvoj Nm, super. Sedaj pa veselo na delo!
15.7.2016–1 (3) (4)Oceniobčan 
@veselo na "delo", bi se strinjal ja .LOL. Vse poti so sedaj odprte za tako imenovano "delo" podgurje camorre Elite , pot je tlakovana. Very Bad copy, Cosa nostra " Elite" - andiamo, avanti !...:) Še RKC bo požegnal, da bo zadeva kompletna in blagoslovljena ..:) Ktere Butale so tle....
15.7.2016 5 (6) (1)OceniBorut 
Čestitke Jakovljevičevi za pokončno držo in za odstop! To da so člani "koalicije" iz komisije za statut in poslovnik podprli občinsko upravo, tudi ko je ta grobo kršila poslovnik samo še enkrat več potrjuje prakso Macedonija, da za njega in njegove prijatelje veljajo eni predpisi za ostale pa drugi. Sestava komisije pred odstopom Jakovljevićeve: Nina JAKOVLJEVIĆ, predsednica 2. Marko DVORNIK, član 3. Eva FILEJ RUDMAN, članica 4. Stanislav GALIČ, član 5. dr. Janez POVH, član 6. Borut ŠKERLJ, član 7. Martina VRHOVNIK, članica, namestnica predsednice
15.7.2016–3 (3) (6)Oceniobčan 
To je gnezdo brezhrbteničnih pokvarjenih podgan. Mislim, da po l. 2018, NE bo niti enega od teh blizu odločitev ustroja MONM. Ta NM " reorganizirana" hobotnica bo posekana do temeljev...sramota za mesto z 650 letno tradicijo.
15.7.2016 3 (4) (1)OceniBorut 
Komisija za statut in poslovnik je predhodno sprejela sklep , da je občinska uprava kršila poslovnik (glej spodaj). s k l e p Komisija za statut in poslovnik ugotavlja, da predlog odloka o ustanovitvi javnega zavoda za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto v drugi obravnavi ni skladen z 94. členom Poslovnika Občinskega sveta Mestna občina Novo mesto.
15.7.2016–4 (1) (5)Oceniobčan 
Camorra Elite ima svoje zakone, ki veljajo le za prijatelje "familia Elite z Rotovža " in kdor prekrši omerto je zbrisan . Borut je naslednji ki bo poskušan zbristati iz "familie." Preveč je načelen in preglasen za vizijo camorra Elite. Capisko?
15.7.2016 7 (7) (0)OceniDavkoplačevalec 
Zanimivo, da je macedonijev nadzorni odbor podala pozitivno mnenje, da macedoni lahko sklepa pogodbe s Komunalo brez javnih naročil! A se potem čudite, zakaj se položnice od Komunale ves čas dvigujejo?
15.7.2016—   (3) (3)Ocenispletna anonimnost :( 
Zelo kmalu bodo lahko vidni prvi rezultati. Bomo videli, če se bo potem kdo opravičil za grde besede. Preveč je negativizma, privoščljivosti in grdih besed.
15.7.2016 6 (6) (0)OceniDavkoplačevalec 
Tudi meni se je položnica za odvoz in predelavo smeti dvignila za več kot 100 % tako kot je trdil kobe. Potem pa bereš izjavo macedonija, da se je cena za odvoz in predelavo smeti dvignila za 16%.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava