dolenjska

Ob kulturnem prazniku slika velikanka

7.2.2011 | 08:20 | Besedilo in foto: L. Markelj

Slika o Bučki bo odslej krasila njihov kulturni dom.

Slika o Bučki bo odslej krasila njihov kulturni dom.

Bučka - Letošnji slovenski kulturni praznik bo Bučklanarjem gotovo ostal v posebnem spominu – njihov kulturni dom oz. dvorano namreč čez ves oder krasi slika Bučke, delo predsednika likovne sekcije Ambrozzia Ferenca  Csernika. Umetnik, po rodu z Madžarske, ki se je več kot udomačil na njihovem koncu, je tako Bučki, pušeljcu Dolenjske (kot piše na sliki), naredil lep poklon.

Umetnik Ferenc Csernik, avtor slike velikanke o Bučki.

Umetnik Ferenc Csernik, avtor slike velikanke o Bučki.

Z likovniki, ki sestavljajo lani ustanovljeno Ambrozzio, likovno sekcijo tamkajšnjega kulturnega društva, pa je Csernik pripravil tudi zanimivo slikarsko razstavo. Likovni navdušenci, od srednješolcev do upokojencev, ki z vajo hitro napredujejo, so se predstavili s po eno sliko, v glavnem z realističnimi motivi v oljni tehniki, od krajine do tihožitja, stavbne dediščine itd.

Slavnostna govornica Jadranka Zupančič.

Slavnostna govornica Jadranka Zupančič.

Sicer pa je slovesnost v organizaciji KD Bučka minila v znamenju slovenske pesmi, plesa in besede. Slavnostna govornica je bila bibliotekarska svetovalka, pesnica in prevajalka Jadranka Zupančič iz Novega mesta, ki je zanimivo razmišljala o kulturi in njenem pomenu, tako za obstoj slovenskega naroda kot za kvalitetno življenje posameznika. Spomnila je tudi na spoštljiv odnos do vrednot in ohranjanja naše kulturne in naravne dediščine, pa na srčno kulturo in spoštovanje med ljudmi, kar je garant za kvalitetno sobivanje. Bogat kulturni program so oblikovali še: pevke vokalne skupine Mesečina, učenci podružnične šole Bučka, Mira Grahek in folklorna skupina Društva podeželskih žena iz Dolenjskih Toplic.

‹ nazaj

Galerija (11)

_IGP6711
_IGP6712
_IGP6715
_IGP6716
_IGP6718
_IGP6719
_IGP6721
_IGP6723
_IGP6724
_IGP6727
_IGP6731

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava