K zidanicam po obronkih Trške gore

3.11.2013 | 12:30

Foto: BDG

Sevno, Novo mesto - Kakih sto pohodnikov se je v soboto dopoldne odzvalo vabilu Društva vinogradnikov Trška gora na že 5. Pohod po obronkih Trške gore.  V lepem jutru so se podali na okrog 10 km dolgo in nenaporno pot, ki so jo začeli in končali v Sevnem pri kmetijski šoli.

Z letošnjim pohodom so počastili tudi stoletnico rojstva Tita Doberška, kmetijskega strokovnjaka, ki je dolga leta učil na kmetijski šoli, sodeloval pri organiziranju in izobraževanju dolenjskih vinogradnikov,. pisal strokovne knjige in članke, bralcem Dolenjskega lista pa se je približal z rubriko En hribček bom kupil, ki jo je začel in dolga leta urejal. Urejanje je potem od njega prevzel dr. Julij Nemanič, ki rubriko s strokovnimi nasveti za vinogradnike in vinarje pripravlja še danes.

Prav zaradi obletnice Doberškovega rojstva so organizatorji prvo postojanko za pohodnike pripravili pri nekdanji Doberškovi zidanici na Sevnem, kjer jim je vrata odprl sedanji lastnik Jože Hren, o Doberškovem življenju in delu na Dolenjskem pa je pohodnikom govoril Jože Žura.

Pot je udeležence nato vodila proti Ždinji vasi in do Suhoplatov, kjer so imeli drugo postojanko, nato pa navzgor preko Golušnika do cerkve Marijinega rojstva na Trški gori. Sledil je spust do domačije Teropšič, kjer jih je čakala topla malica.

Besedilo in foto: B. D. G.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava