dolenjska

Spominska plošča Petru Pavlu Glavarju

10.5.2015 | 08:20 | J. S.

Na Lanšprežu so odkrili spominsko ploščo Petru Pavlu Glavarju. (Foto: J. S.)

Na Lanšprežu so odkrili spominsko ploščo Petru Pavlu Glavarju. (Foto: J. S.)

Anton Koželj

Anton Koželj

Spominska plošča Petru Pavlu Glavarju

Lanšprež - Čebelarsko društvo Trebnje je v sodelovanju z regijsko čebelarsko zvezo »Petra Pavla Glavarja« pripravilo redno vsakoletno srečanje čebelarjev. Letos so ga posvetili lanšpreškemu gospodu, naprednemu gospodarju in čebelarju ter dobrotniku Petru Pavlu Glavarju, ki so mu tudi odkrili spominsko ploščo.

Kot pravi predsednik trebanjskega društva in regijske zveze Anton Koželj, odkritje spominske plošče predstavlja piko na i desetletnim prizadevanjem za obnovo tukajšnje kapele, v kateri je Glavar tudi pokopan, ob tem je društvo v zadnjih letih izdalo tudi pet knjig o tem naprednem duhovniku, veleposestniku in učitelju. »Na Lanšprež prihaja ogromno ljudi, ki vidijo kapelo, pa niti ne vedo, komu je posvečena. Na spominski plošči pa bodo lahko zdaj prebrali vse, kar je bil,« razlaga.

Peter Pavel Glavar je med drugim prvi temeljito predstavil kranjsko čebelarstvo, bil častni član Gornjelužiške čebelarske družbe, leta 1776 je napisal prvo slovensko čebelarsko knjigo, leta 1781 pa še pravila za čebelarsko vrtnarsko šolo na Lanšprežu, kjer je istega leta tudi ustanovil prvo čebelarsko šolo na Kranjskem in bil njen učitelj, poučeval je v slovenskem jeziku.

Slavnostni govornik ob odkritju spominske plošče je bil prof. dr. Peter Dovč, redni profesor za genetiko, biotehnologijo živali in živinorejo na oddelku za zootehniko ljubljanske Biotehniške fakultete, kjer je od leta 2014 tudi prodekan za področje zootehnike. V nagovoru se je dotaknil nekaterih dogodkov v Glavarjevem življenju, ki so ga osebnostno zaznamovali. »Zavzemal se je za javno moralo in principe, ki bi omogočili boljše življenje malemu človeku, boril se je z dekadenco in aroganco plemstva, za vsa ta prizadevanja pa je sam dajal zgled s svojim urejenim in pokončnim življenjem. Glavar je bil s svojimi jasnimi načeli, poudarjanjem znanja in argumentov pomemben glasnik prosvetljenstva na Slovenskem,« je med drugim dejal.

Spominsko ploščo je blagoslovil prelat Jožef Lap, ki je pred slovesnostjo vodil še sv. mašo v Glavarjevi kapeli.

‹ nazaj

Galerija (19)

odkritje spominske plosce 001
odkritje spominske plosce 002
odkritje spominske plosce 003
odkritje spominske plosce 004
odkritje spominske plosce 005
odkritje spominske plosce 006
odkritje spominske plosce 007
odkritje spominske plosce 008
odkritje spominske plosce 009
odkritje spominske plosce 010
prof. dr. Peter Dovč
odkritje spominske plosce 012
odkritje spominske plosce 013
odkritje spominske plosce 014
odkritje spominske plosce 015
odkritje spominske plosce 016
odkritje spominske plosce 017
odkritje spominske plosce 018
odkritje spominske plosce 019

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava