Zov Žumberka je zaključil 25. Pridi zvečer na grad

26.8.2017 | 18:35

Metlika - Zaključile so se 25. metliške mednarodne poletne kulturne prireditve Pridi zvečer na grad, na katerih se je od 17. junija zvrstilo 13 dogodkov.

Potekalo so na grajskem dvorišču, na dvorišču za gradom, kjer je gostovala opera Seviljski brivec, in v Rosalnicah pod staro lipo, kjer so ljudski pevci in godci že deseto leto zapored peli in igrali kot nekoč. Kot že vrsto let, so julija za mlade v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Metlika pripravili tudi tri brezplačne kino predstave. Skupaj si je prireditve ogledalo več kot 3.000 obiskovalcev, na odru pa se je zvrstilo okoli 300 nastopajočih iz Slovenije, Hrvaške, Kanade in Češke.

"V toplih poletnih večerih smo uživali v glasbi, plesu, operi in predstavi. Tudi vreme nam je bilo naklonjeno, saj smo se le enkrat selili v kulturni dom," je med drugim ob zaključku metliškega kulturnega poletja dejala Marta Strahinič, predsednica prireditvenega odbora in direktorica Ljudske knjižnice Metlika, ki v sodelovanju z društvom Pridi zvečer na grad in metliško območno izpostavo JSKD pripravlja prireditve.

Za zaključek je nastopilo Društvo Žumberčanov in prijateljev Žumberka Metlika, v goste pa so povabili še glasbeno skupino Klasje iz KUD Žumberak iz Novega mesta in KUD Mahično iz Karlovca. Metliški Žumberčani so ob tej priložnosti predstavili zgoščenko, ki so jo izdali ob 10 obletnici društva in so ji, tako kot tudi prireditvi, dali naslov Zov Žumberka.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentarji (32)

27.8.2017 1   (1)   (0)   Ocenimiro 
Del Žumberčanov ob prihodu na Žumberak je s seboj prinesel cirilico in slavsko ikono,svojo pravoslavno veroizpoved.Vsega tega v današnjem izročilu potomcev ni.Glavni vzrok je agresivnost hrvaške katoliške cerkve in hrvaškega šovinističnega gibanja do vsega kar ni hrvaško.Žalostno.
27.8.2017Ocenisvasta 
žalostno je to da g. miro ne zna da so žumberčani grkokatoliki, po "zaslugi" bečkoga dvora. da ste bili kada na žumberku pri maši vidli bi da je obred u njihovi crkva ostal istočni, jedino priznaju papu kao poglavara, a ne patrijarha. i ne postoji hrvaška katoliška cerkva (katolička crkva je samo jedna). šovinisti ste vi koji jedva čekate priliku da neargumentirano pljujete po hr.
27.8.2017Oceniabecedarij 
živimo v državi Sloveniji in državi Hrvaški....pametnome dosta (pametnemu dovolj)
30.8.2017Ocenimiro 
Gospod svašta,stojim za vsako svojo besedo.Domoljubje je eno,šovinizem in sovraštvo povsem drugo.Problem Hrvatov je tisto drugo,(ne vseh,večine).
30.8.2017 1   (1)   (0)   Ocenimiro 
Da imam prav pa pove dogodek pred dvemi tedni,v okolici Benkovca so policisti ujeli piromanko,Hrvatico in ko so jo vprašali zakaj požiga je odgovorila da zato ker tam živijo Srbi.Brez komentarja.
30.8.2017Ocenisvasta 
napiši onda i da su pri np krka uhapsili 3 domaća srba i 2 iz srbije koji su podmetnuli požar, pa vidiš da budala ima na sve strane.
30.8.2017Oceniabecedarij 
traktorijada Knin-Beograd95, še pomnite tovariši....naj bo večen spomin in opomin raznoraznim ,,usijanim glavama,,,ki še lomastijo po Sloveniji in Hrvaški...večni vsljivci, dobesedno pijavke, ki se želijo venomer prisesati na tkivo domicilnega prebivalstva
30.8.2017OceniDUDEK 
Miro Žumberčani imajo toliko s Srbi kot ti z ZDRAVO pametjo
31.8.2017Ocenimiro 
Obvaruj me Bog,kuge in Hrvatov.Ko mački na rep stopiš,začne mjavkat.Krvat ne more obstat če nekoga ne sovraži.Slovanska duša mu je zastrupljena sovraštvom.Ne polemiziram več dokler se ne pozdravite.Rad vas imam.
31.8.2017Oceniabecedarij 
kosovo : srbija 3:0 še pomnite tovariši 1389, 1995...kdaj bo tretja ....bežanija

Komentiraj prispevek