Izpostavljeno
Dolenjska
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 15:00 Ob mednarodnem dnevu babištva: predstavitev poklica in dela, Supernova Otoška cesta Novo mesto
13:00 - 17:00 Občinski test hoje 2024, igrišče pri ŠC Novo mesto
16:00 Knjižnica semen - Izmenjava sadik in semen za dober namen, pred župniščem Stopiče
18:00 Predavanje dr. Blaža Mlačaka: Preventiva, diagnostika in zdravljenje srčno-žilnih bolezni, KMJ Novo mesto
torek, 7. maj 2024
10:00 Tekmovanje paraplegikov in tetraplegikov v šahu - 29. memorial Jožeta Radeja in 4. kolo lige ZPS Gradex, Šegova 119 Novo mesto
VečBela krajina
ponedeljek, 6. maj 2024
11:00 Prireditev ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, pri spominski plošči zaveznikom Gornji Suhor
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
18:00 Zdravilne gobe - predavanje, KC Semič
sreda, 8. maj 2024
13:00 Bralno srečanje, DSO Črnomelj
17:00 Ura pravljic in ustvarjalna delavnica, Ljudska knjižnica Metlika
VečPosavje
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 14:00 Dan odprtih vrat, porodnišnica Brežice
torek, 7. maj 2024
19:00 Literarni večer (Srečko Kosovel), Posavski muzej Brežice
sreda, 8. maj 2024
17:00 Boris Hajdinjak - Reštanj in Reštanjski (predavanje), vaška soba Reštanj
četrtek, 9. maj 2024
19:00 Večer klasične glasbe (pianist Sam Rotman iz ZDA), Posavski muzej Brežice
petek, 10. maj 2024
19:30 Predmaturitetni recital Antona Ajstra, Viteška dvorana Brežice
Več28.5.2018 | 11:00 | Besedilo in foto: L. Markelj
Mirnopeške gospodinje pri pripravi štrukljev s cvrtjem. V Mirni Peči je že tradicionalno državno tekmovanje v pripravi štrukljev, saj želijo, da se ta dobra in tradicionalna jed ohrani.
Škocjan - V osnovni šoli Frana Metelka je konec tedna potekala zanimiva delavnica priprave domačih štrukljev v okviru projekta Dobrote Dolenjske, h kateremu je pristopila občina Škocjan.
Tri ekipe aktivov kmečkih žena - iz Društva podeželskih žena Mirna Peč, Društva podeželskih žena Bučka in Društva podeželskih žena Škocjan - in ekipa OŠ Frana Metelka Škocjan s kuharjem Janezom Turkom so pripravljale domače štruklje pod vodstvom priznanega kuharskega mojstra Roberta Gregorčiča. Štruklji so bili kuhani in pečeni, ter najrazličnejših vrst: ajdovi s skutinim nadevom, klasični s pregreto smetano in skuto, z jajčnim cvrtjem, mogoče je bilo okusiti celo štruklje s fižolovim nadevom.
»Ženske so se neverjetno izkazale. Prinesle so svoje recepte za štruklje, nekatere še od svojih prednikov, kar pomeni, da izhajajo iz tradicije. Tudi pri nadevih so bile zelo kreativne. Naše gospodinje skratka vedo, kaj je to kvaliteta, prinesle so svoje sestavine, svojo domačo skuto, pregreto smetano, fižol, in res so pripravile odlične štruklje,« je povedal kuharski mojster Robert Gregorčič, ki pravi, da se na takih delavnicah tudi sam veliko nauči. Vesel je, da so štruklji vse pogosteje na naših jedilnikih. Za pripravo pa si je potrebno vzeti kar kako uro in pol. Kot je dejal Gregorčič, pa ga najbolj veseli, da ta znanja prehajajo tudi na mlajši rod, zato je še posebej pohvalil ekipo osnovnošolcev. Na koncu delavnice, je bila tudi pokušina za obiskovalcem, vse ekipe so dobile priznanja.
Za kulturni program so poskrbeli učenci OŠ Frana Metelka Škocjan in otroška folklorna skupina Plamen.
Kot pravi organizatorka dogodka Marjanca Trščinar Antić, je namen promocija projekta Dobrote Dolenjske, ohranjanje domačih jedi, vnašanje tradicionalne kuhinje v domače jedilnike, ohranjanje ljudskega izročila in kulinaričnih posebnosti kraja ter spodbujanje ljudi k pridelavi in uporabi lokalnih pridelkov.
Strokovne delavnice
Zato so veseli, da je tudi očina pristopila k projektu Razvoj in promocija kolektivne blagovne znamke in vzpostavitev mreže lokalnih ponudnikov (krajše Dobrote Dolenjske), ki ga podpira tudi EU, Evropski sklad za regionalni razvoj. Dobrote Dolenjske so kolektivna blagovna znamka. Ta ponuja domače in lokalno pridelane in predelane proizvode ter tudi lokalne storitve z območja Dolenjske. Izdelki in storitve s certifikatom Dobrote Dolenjske potrošniku zagotavljajo najkakovostnejše lokalne proizvode in storitve.
Na stojnicah so se predstavila društva, mogoče je bilo kupiti izelke iz že bogate ponudbe blagovne znamke Dobrote Dolenjske.
Kot pravi vodja projekta iz Zavoda za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline Barbara Jerovšek, želijo nadgraditi, razviti in promovirati obstoječo kolektivno blagovno znamko ter vzpostaviti mrežo lokalnih ponudnikov za skupen nastop na trgu. Zato junija pripravljajo sedem strokovnih delavnic za spodbujanje kreativnosti: tri na temo pridelkov in prehranskih izdelkov in jedi ter po eno na temo rokodelskih izdelkov, turističnih produktov in doživljajskih vodenj, nastanitvenih kapacitet in turističnih prireditev. Prva bo že 4. junija v Mirni Peči in v Šentrupertu, ter 6. junija v Škocjanu.
»V medsebojni povezanosti, soustvarjalnosti in s skupno promocijo bomo Dolenjci še bolj prodorni in cenjeni,« pravi Jerovškova, ki v projektu vidi novo priložnost za turizem, odpiranje novih delovnih mest na podeželju, itd.
Galerija (43)
Slika 1: Mirnopeške gospodinje pri pripravi štrukljev s cvrtjem. V Mirni Peči je že tradicionalno državno tekmovanje v pripravi štrukljev, saj želijo, da se ta dobra in tradicionalna jed ohrani.
Slika 2: Štruklji iz ajdove moke in s skutinim nadevom - delo škocjanskih gospodinj.
Slika 3: Robert Gregorič, Marjanca Trščinar Antić in Barbara Jerovšek.
Slika 4: Ekipa škocjanskih osnovnošolk in Janez Turk.
Slika 5: Na stojnicah so se predstavila društva, mogoče je bilo kupiti izelke iz že bogate ponudbe blagovne znamke Dobrote Dolenjske.
1/43: STRUKLJI 001, STRUKLJI_001
2/43: STRUKLJI 002, STRUKLJI_002
3/43: STRUKLJI 003, STRUKLJI_003
4/43: STRUKLJI 004, STRUKLJI_004
5/43: STRUKLJI 005, STRUKLJI_005
6/43: STRUKLJI 006, STRUKLJI_006
7/43: STRUKLJI 007, STRUKLJI_007
8/43: STRUKLJI 008, STRUKLJI_008
9/43: STRUKLJI 009, STRUKLJI_009
10/43: STRUKLJI 010, STRUKLJI_010
11/43: STRUKLJI 011, STRUKLJI_011
12/43: STRUKLJI 012, STRUKLJI_012
13/43: STRUKLJI 013, STRUKLJI_013
14/43: STRUKLJI 014, STRUKLJI_014
15/43: STRUKLJI 015, STRUKLJI_015
16/43: STRUKLJI 016, STRUKLJI_016
17/43: STRUKLJI 017, STRUKLJI_017
18/43: STRUKLJI 018, STRUKLJI_018
19/43: STRUKLJI 019, STRUKLJI_019
20/43: STRUKLJI 020, STRUKLJI_020
21/43: STRUKLJI 021, STRUKLJI_021
22/43: STRUKLJI 022, STRUKLJI_022
23/43: STRUKLJI 023, STRUKLJI_023
24/43: STRUKLJI 024, STRUKLJI_024
25/43: STRUKLJI 025, STRUKLJI_025
26/43: STRUKLJI 026, STRUKLJI_026
27/43: STRUKLJI 027, STRUKLJI_027
28/43: STRUKLJI 028, STRUKLJI_028
29/43: STRUKLJI 029, STRUKLJI_029
30/43: STRUKLJI 030, STRUKLJI_030
31/43: STRUKLJI 031, STRUKLJI_031
32/43: STRUKLJI 032, STRUKLJI_032
33/43: STRUKLJI 033, STRUKLJI_033
34/43: STRUKLJI 034, STRUKLJI_034
35/43: STRUKLJI 035, STRUKLJI_035
36/43: STRUKLJI 036, STRUKLJI_036
37/43: STRUKLJI 037, STRUKLJI_037
38/43: STRUKLJI 038, STRUKLJI_038
39/43: STRUKLJI 039, STRUKLJI_039
40/43: STRUKLJI 040, STRUKLJI_040
41/43: STRUKLJI 041, STRUKLJI_041
42/43: STRUKLJI 042, STRUKLJI_042
43/43: STRUKLJI 043, STRUKLJI_043
Ocene komentarjev