Posledice uničujoče toče si je ogledal premier Cerar

9.6.2018 | 15:00

Najbolj pogost današnji prizor v delu Črnomlja in njegovi okolici.

Miro Cerar si je ogledal posledice včerajšnje toče.

Gasilci požrtvovalno pomagajo prizadetim krajanom.

Črnomelj - V nekaterih predelih Črnomlja, predvsem na Čardaku, ter v nekaterih vaseh v okolici, je danes, po včerajšnji toči, kot na mravljišču. Najhuje je bilo na Svibniku, kjer so povsem uničene vse strehe. Ljudje hitijo s prekrivanjem, dobrodošle so vsake roke, veliko pomagajo gasilci, najpogosteje pa tovornjaki, namenjeni v Črnomelj, prevažajo strešno opeko. Po mestu je veliko avtomobilov z zvito pločevino in razbitimi šipami, nekateri pa so po pripovedovanju Črnomaljcev tako uničeni, da jih ne bo več mogoče popraviti.

Prebivalci so po včerajšnji toči, ki je bila debela tudi kot pomaranče, padala pa je na suho, torej brez dežja, tako da je bil uničujoči učinek še večji, še vedno močno pretreseni. Takšnega neurja ne pomnijo niti najstarejši krajani. Danes sta si v spremstvu črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič posledice včerajšnjega neurja ogledala tudi premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, in Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS. Kot je dejala županja, bodo do torka zvečer ocenili škodo v občini, ki bo gotovo znašala vsaj tri milijone evrov, Cerar pa je obljubil, da bodo zadevo v četrtek obravnavali na seji vlade.

V črnomaljski občini so od javnih objektov najbolj prizadete strehe na osnovnih šolah Loka in Vinica, na otroškem vrtcu Čardak in na Domu starejših občanov Črnomelj. Na Čardaku bodo razmere uredili tako, da bodo eno igralnico uredili v bivšem dijaškem domu, drugo pa v telovadnici vrtca. Večji problem je v šoli v Loki, kjer streha pušča v starem delu šole, v katerem je sedem učilnic. Sedaj imajo podstavljena vedra, preveriti pa bodo morali statiko šole in – tako kot v vrtcu na Čardaku – kako varna je še električna napeljava. Pouk v šoli v Loki v učilnicah v starem delu trenutno ni mogoč, vprašanje pa je, ali je sploh smotrno vlagati v obnovo tega dela šola, saj je predviden za rušenje. Od marca imajo za ta dela tudi pravnomočno gradbeno dovoljenje, vendar čakajo na razpis za denarna sredstva. Cerar je obljubil, da bo preveril, kako daleč so postopki za objavo razpisa, sam pa je spoznal, da bo nekaj potrebno narediti. In to čim prej. Županja je pripomnila, da so sedaj idealne razmere, da stari del šole porušijo ter do jeseni prihodnje leto zgradijo novega. Starši in otroci pa so pripravljeni na to, da bo eno šolsko leto dvoizmenski pouk.

Srečko Šestan je dejal, da bomo morali glede na to, da v Sloveniji vse pogosteje prihaja do hitrih vremenskih preobratov z ekstremnimi posledicami, razmisliti o drugačni kritini, odporni proti toči in vetru. Sanirati pa bo potrebno tudi odtoke.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentarji (12)

9.6.2018 5   (6)   (1)   OceniČrnomaljčan 
Res nimamo sreče, prvo toča, sedaj pa še Cerar.
9.6.2018 2   (3)   (1)   Oceniein furer 
Boljš bi bil Janša. Bi te potolažil, da je bila toča poslana od boga. Kr mu niste namenili več glasov .
9.6.2018Ocenikorl 
Nekaj se je NATO trajbal tam okoli zadnje dni, kajne? Avioni pa to......:)
10.6.2018 1   (1)   (0)   OceniZnanost je kul 
Korl, iz ust dežurnih znanstvenikov izza vaškega šanka se je zvedelo, da so točo poleg NATA zrihtali tudi: Teta Pehta, 7 palčkov in Sneguljčica in nekaj malega zbirka priložnostne poezije Damjana Murka.
10.6.2018Ocenikorl 
Znanost ni vedno kul. Naivnost še manj, kolateralna škoda pa najmanj, posebej če si sam glasoval za njo, ter kasneje uživa njene blagodeti hi, hi hi..Živeli vi meni vaški posebneži za šankom , ter "intelektualni" pravljičarji.:)
10.6.2018 3   (3)   (0)   Ocenianton 
Vas Talčji Vrh , je bila zelo prizadeta, čeprav jo nikjer nihče ne omenja. Čutim se doložneg , Da se v imenu vaščanov zahvalim 40 mladim hrvaškim gasilcem iz Karlovške županije, ki so danes cel dan skupaj z vaščani pomagali pri sanaciji škode Vas je bila preplavljena z Vatrogasnimi vozili KA registracije. Zelo sem bil ganjen. Samo škoda , da o tako humanem in vzgednem dogodku , ne uspe priti , kdor , ki bi lahko to predstavil Sloveniji . Naša Petra se domov v Črnomelj , pripelje poredko in samo takrat ,ko je potrbno kaj sporočiti sloveniji okakšnih zdrahah , ali o kakšnem politiku , ki je "zalutal" v BK.Še enkrat jim od srca iskrena hvala. Bravo VATROGASCI KA !!
13.6.2018 2   (2)   (0)   Ocenikatarina 
Res sem zgrožena ob delu naše države, pomagajo prostovoljci, ki si morajo vzeti tudi dopust v službi in jih tam čudno gledajo. kje pa so vsi tisti, ki se financirajo iz davkoplačevalskega razreda. Nikjer nobenega državnega organa. Vsi samo gledajo in ocenjujejo. Pa koliko to stane to gledanje, namesto da bi ta denar dali temi ubogimi ljudem. Prosim naj nekdo prevzame oblast, ki zna delat in je sposoben druge naučit delat in jim dati vzgled. Vsem ki delajo prostovoljno v tem času in ne ravno v lepih vremenskih razmerah res vsa čast in upam, da bodo tudi njih nagradili, kot vse pomembneže.
14.6.2018 2   (2)   (0)   OceniZa koji Ku.... imamo tabornike ( SV )  
Za koji Ku;..c imam tabornike, ki bi lahko v takih sitacijah priskočili na pomoč ljudem.Slovenska vojska so GASILCI,.Tiste flinte treba razdelit po gasilskih domovih in tabornike razpustit, Kamione imajo že in vozila za zahtevnejši terenBazzoke pa znajo tudi držat v rokah, Vsaj tretjina ,ki je kdaj služila JLA bi v prvem dnevu poslala Pilatuse -500 km /h mrd vejevje , še v Ajdovčini je imel frajer bivši JLA avion s 1000 km /h.Gasilci pa pustijo svojo delo in nemudoma letijo na poziv.Referendunm da se ti taborniki razpustijo in ta sredstva dajo GASILCEM.
14.6.2018OceniJan 
skavte tudi, oni samo zvonijo:)
14.6.2018OceniKomandant Franc Rozman Stane 
V rajnki Yu so ob vsaki taki nesreči JLA bli prvi na terenu! Po komandi, ni blo to boš ne boš.....Kak patriotizem, taka vojska , taka pomoč, ko je treba.Zdaj Gasilci opravljajo dela ki bi naj jih vojska...gasilcem vsaka čast. Njim flinte v roke ja!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava