dolenjska

Plenk, je naredilo. Situla!

21.6.2018 | 12:15 | Igor Vidmar

Simon je zasadil kramp v grob. (Foto: I. Vidmar)

Simon je zasadil kramp v grob. (Foto: I. Vidmar)

Negovska bronasta čelada

Negovska bronasta čelada

Borut Križ

Borut Križ

Petra Stipančič

Petra Stipančič

Novo mesto - Plenk, je naredilo, ko je Simon Bobnar, izkušeni restavrator Dolenjskega muzeja, v torek proti koncu delovnega časa s krampom zakopal v grob številka 3 iz gomile 66. "Situla!" je zavpil ves vzhičen, arheologi in vsi drugi, ki ta mesec sodelujejo pri arheoloških izkopavanjih na Kapiteljski njivi, pa so spustili vse iz rok in pritekli gledat, s čim jih je tokrat presenetilo eno najbogatejših arheoloških najdišč v Evropi.

"Ni situla, negovska čelada je," je strokovno ugotovila arheologinja Petra Stipančić, vodja izkopavanj Borut Križ pa je le nejeverno zmajeval z glavo, češ da negovska čelada pa že ne more biti. Zadnjo in obenem edino lepo ohranjeno bronasto negovsko čelado je v Novem mestu našel njegov predhodnik Tone Knez leta 1968 v grobu IV/3.

Potem so novomeški arheologi v petdesetih letih med izkopavanji na območju Novega mesta našli le še eno izredno slabo ohranjeno negovsko čelado in upanja, da bi prišli še do kakšne v izredno agresivni kisli zemlji praktično ni bilo več, zato je bil Borut Križ ob Simonovi najdbi tako skeptičen. "V osemdesetih leti smo na območju Slovenije našli le štiri negovske čelade, ta je peta," je povedal.

A je imela Petra prav, bila je negovska čelada in to tako dobro ohranjena, kot bi jo nekdo tja zakopal lani, kar je glede na zaradi intenzivnega gnojenja in škropljenja ter kislega dežja sicer zelo močno načetih najdb na Kapiteljski njivi, precej nenavadno.

"Čelada se je kljub vsem škodljivim vplivom tako dobro ohranila, ker je bila nad njo kamnita plošča in očitno je bazični apnenec posrkal vase in nevtraliziral vse kisle snovi, kar bi lahko načele čelado," je povedala Stipančićeva.

Poleg čelade so arheologi v knežjem grobu, ki se je nahajal v središču gomile številka 66, našli še eno izjemno najdbo, izjemno dobro ohranjeno bogato poslikano keramično posodo, tako imenovani apulski krater, ki je v naše kraje najverjetneje prišla prek morja iz Apulije. Take posode na Kapiteljski njivi še niso našli, dokazuje pa, da gre za grob zelo pomembnega člana tedanje skupnosti. V grobu, gre za skeletni grob iz IV. stoletja pred našim štetjem, so poleg tega našli še več kovinskih predmetov, je povedal vodja izkopavanj Borut Križ.

V neposredni bližini omenjenega knežjega groba so te dni odprli še dva precej starejša žarna groba, ki sodita v bronasto dobo oziroma v 8. stoletje pred našim štetjem. Obložena sta s kamenjem, v njih pa so našli zelo lepo ohranjeni žari. Letos so novomeški arheologi do sedaj izkopali deset grobov, v naslednjih dneh pa bodo izkopavanja nadaljevali proti dolini, saj želijo ugotoviti, do kod sploh sega grobišče.

‹ nazaj

Galerija (13)

Kapiteljska njiva - 01
Kapiteljska njiva - 02
Kapiteljska njiva - 03
Kapiteljska njiva - 04
Kapiteljska njiva - 05
Kapiteljska njiva - 06
Kapiteljska njiva - 07
Kapiteljska njiva - 08
Kapiteljska njiva - 09
Kapiteljska njiva - 10
Kapiteljska njiva - 11
Kapiteljska njiva - 12
Kapiteljska njiva - 13

Komentarji (3)

21.6.2018 2 (2) (0)OceniPieta 
Čudim se skeletnim in žarnim grobovom, ki vsebujejo predmete, ki so jih pridali pokojnikom v grob. Veličastni prispevek spoznavanja preteklosti! Razmišljam tudi, ali ni to skrunjenje grobnih mest, ko je pepel pomešan z zemljo, z ostanki davnega pokojnika, raztrošen naokoli. Prosim, naj mi nekdo razloži!, kaj arheologi počno z grobno zemljo. "Zemlja te je posrkala vase, vse te dolge čase, odkar te ni..." /verz Mateja Bora/
24.6.2018OceniVerzi Vlada Kreslina 
Tudi čez tisoč let, tu bom stal, sonce bo moje srce, ena od tisoč zvezd mi bo prav , nosil bom njeno ime! In že jutri spet bo to, kar že včeraj je bilo. In že jutri spet bo to, kar nam včeraj je bilo.
24.6.2018OceniPesnikova čelada 
Nekoč sem bil sonce sredi neba in zemlja je opojno dehtela, zdaj sem brez rok in obraza, samo čelada sem slabo ohranjena, med pestjo kislega pepela.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava