gospodarstvo

Konopljo vršičkali ročno in strojno

17.9.2018 | 14:05 | B. D. G.

Konopljo so vršičkali ročno ... (Foto: B. D. G.)

Konopljo so vršičkali ročno ... (Foto: B. D. G.)

Krupa pri Semiču - Na skoraj hektar veliki njivi družine Absec v belokranjski vasici Krupa (občina Semič) so v soboto rezali konopljine vršičke. Skupina prostovoljcev se je v okviru Eko društva Krupa ročno lotila vršičkanja konoplje, hkrati pa so člani zadruge Suplimi, zadruge za pridelavo in predelavo ekološke konoplje, ta dan prvič preizkusili strojno žetje vrhov s posebej zato dodelanim traktorskim priključkom.

Priključek je delo lokalnega mojstra, nastal pa je v okviru projekta Povečanje samooskrbnosti z naravnimi potenciali Bele krajine (volna, lan, konoplja). Projekt, vreden je 55.000 evrov, s 85 odst. sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Teče v okviru LAS Dolenjske in Bele krajine in se bo zaključil septembra prihodnje leto. Nosilec projekta je zadruga Suplimi.

... in strojno - s strojem, ki so ga izdelali v Semiču in prvič preizkusili. (Foto: B. D. G.)

... in strojno - s strojem, ki so ga izdelali v Semiču in prvič preizkusili. (Foto: B. D. G.)

 S projektom želijo Belokranjci povečati samooskrbo z ovčjo volno, lanom in industrijsko konopljo. Doslej so že nabavili nekatera nova orodja, s katerimi bodo olajšali pridelavo in predelavo surovin, poleg prikazov, kakršnega so med drugim pripravili v soboto, pa načrtujejo še celo vrsto izobraževalnih dogodkov. Ti naj bi prebivalce spodbudili k uporabi volne, lana in konoplje ter izdelkov iz njih, pa tudi k oživitvi tradicionalnih dejavnosti, torej k pridelavi, reji in predelavi bodisi za tržne namene ali zgolj za domačo oskrbo. V okviru projekta bodo izdelali tudi prototipe izdelkov iz ovčje volne, lana in industrijske konoplje.

V projektu poleg zadruge Suplimi in družinskega podjetja Mirabilis sodelujejo še Krajinski park Kolpa, Eko društvo Krupa in društvo za kmetijstvo, turizem, kulinariko in domače obrti RIM LAN.

‹ nazaj

Galerija (21)

Konoplja 01
Konoplja 02
Konoplja 03
Konoplja 04
Konoplja 05
Konoplja 06
Konoplja 07
Konoplja 09
Konoplja 10
Konoplja 11
Konoplja 12
Konoplja 13
Konoplja 14
Konoplja 16
Konoplja 17
Konoplja 20
Konoplja 21
Konoplja 25
Konoplja 26
Konoplja 27
Konoplja 29

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava