kultura

Film o metliški pomladi

16.11.2018 | 09:00 | Besedilo in fotografije: M. Bezek Jakše

Matjaž Rus se je pogovarjal z Majo Weiss, Janezom Vraničarjem Luigijem in dr. Božom Flajšmanom (z leve).

Matjaž Rus se je pogovarjal z Majo Weiss, Janezom Vraničarjem Luigijem in dr. Božom Flajšmanom (z leve).

Film o metliški pomladi
Film o metliški pomladi

Metlika - Tik pred volitvami so v Metliki zavrteli igrano-dokumentarni film z naslovom Volite mene in podnaslovom Ja vas mam rad. Z RTVS so ga posneli spomladi 1990, premierno pa prikazali julija istega leta v Metliki. To so bili časi, ko so ljudje mislili, da bo demokracija kar sama od sebe rešila vse probleme in da nas čaka »boljša, sz deteljo postlana bodočnost«, kot je na predvolilnih shodih, s katerimi je začel štiri leta pred volitvami, vpil protagonist, metliški humorist Janez Vraničar Luigi.

Film je režirala Metličanka Maja Weiss, ki je iz režije diplomirala le dve leti prej, to pa je bil njen tretji dokumentarni film. Sicer pa je v filmu prikazano vse, kar se je v tistem času pomembnejšega dogajalo v metliški občini: od mladih Metličanov, ki so se leta 1983 zbrali okrog revije Razmerja, do Vinske vigredi, sejmov… In seveda predvolilne kampanje drugih strank ter volitev aprila 1990, ko so tudi zaključili s snemanjem. Kot je moč prebrati tudi ob koncu filma, je posvečen slovenski pomladi, ki se je začela v Metliki.

Po predvajanju filma se je Matjaž Rus, ki je Luigiju tudi napisal predvolilne govore, pogovarjal z njim, režiserko Weissovo in dr. Božom Flajšmanom. Slednji je menil, da je film v slovenski javnosti neupravičeno prezrt. Menil je, da bi morali posneti še nadaljevanje filma o dogajanju v današnjem času. Vendar noben od treh prej omenjenih ni obljubil, da se bo to res zgodilo.

‹ nazaj

Galerija (5)

IMG_5741_1_1
IMG_5746_2_1
IMG_5747_3_1
IMG_5749_4_1
IMG_5752_5_1

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava