gospodarstvo

Skupina Krka v devetih mesecih z 10-odstotno rastjo dobička

22.11.2018 | 11:55 | M. Ž.

Foto: spletna stran Krke

Foto: spletna stran Krke

Novo mesto - Skupina Krka je v prvih devetih mesecih letošnjega leta prodala za 971,9 milijona evrov, kar je pet odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju, in ustvarila 120,8 milijona evrov čistega dobička oziroma 10 odst. več kot lani v enakem obdobju. To je bila največja devetmesečna prodaja v Krkini zgodovini, so sporočili iz novomeškega podjetja.

Na trgih zunaj Slovenije so v prvih devetih mesecih prodali za 903,4 milijona evrov, kar predstavlja kar 93 odst. prodaje skupine. Rast prodaje so dosegli pri vseh skupinah izdelkov in storitev ter na večini trgov. Družba Krka je v omenjenem obdobju prodala za 916 milijonov evrov izdelkov.

Prodaja po regijah

Največja prodajna regija skupine Krka je bila vzhodna Evropa z 287,6 milijona evrov in 29,6-odstotnim deležem v skupni prodaji. Glede na enako lansko obdobje so v tej regiji dosegli največjo absolutno rast prodaje za 16,2 milijona evrov. V Ruski federaciji, ki je Krkin največji posamični trg, so prodali za 189,3 milijona evrov izdelkov, kar je dva odstotka več kot v enakem lanskem obdobju.

Druga po velikosti prodaje je bila regija srednja Evropa, ki jo sestavljajo države višegrajske skupine in pribaltske države, s prodajo v višini 239,6 milijona evrov, kjer so dosegli šest odstotno rast. Vodilni trg je bila Poljska, prodajno rast pa so dosegli na vseh trgih v regiji razen v Latviji.

V regiji zahodna Evropa se je devetmesečna prodaja zmanjšala za tri odstotke na 211 milijonov evrov, pri čemer je skupina Krka največ prodala v Nemčiji, sledile pa so skandinavske države, Španija, Francija in Italija.

Sledi regija Zahodna Evropa z 211 milijoni evrov prodaje in 21,7-odstotnim deležem v prodaji skupine Krka, sicer se je tu devetmesečna prodaja zmanjšala za tri odstotke. Največ so prodali v Nemčiji, sledile pa so skandinavske države, Španija, Francija in Italija.

V regiji Jugovzhodna Evropa so prodali za 132,3 milijona evrov izdelkov, kar je 14 odst. več kot v enakem obdobju lani in predstavlja 13,6-odstotni delež v prodaji skupine Krka. Vodilna trga v tej regiji sta Krkina ključna trga Romunija in Hrvaška, rast pa je bila največja v Srbiji in Bolgariji.

V Sloveniji so dosegli 68,6 milijona evrov prodaje, kar predstavlja 7,1-odstotni delež v skupni prodaji, rast pa je bila tri odstotna. Krka je z 8,7-odstotnim tržnim deležem ohranila vodilno mesto med ponudniki zdravil na slovenskem trgu.

V regiji čezmorska tržišča so prodali za 32,8 milijona evrov izdelkov in dosegli devet odstotno rast ter 3,4-odstotni delež v prodaji skupine Krka.

Celotna prodaja se je povečala v vseh skupinah izdelkov in storitev (zdravila na recept, izdelki brez recepta, veterinarski izdelki, zdraviliško-turistične storitve. Med temi se je prodaja zdravil na recept, ki predstavlja 82,8-odstotni delež v prodaji skupine Krka, povečala za pet odstotkov na 804,3 milijona evrov.

Vsi ocenjeni kazalniki poslovanja skupine in družbe Krka so v prvih devetih mesecih boljši kot v enakem obdobju lani, so zapisali v Krki. Dobiček iz poslovanja skupine Krka v višini 163,8 milijona evrov je bil za deset odstotkov večji, za deset odstotkov je bil prav tako večji čisti dobiček in je znašal 120,8 milijona evrov.

Razvoj in raziskave, vlaganja in naložbe

V prvih devetih mesecih leta 2018 so v Krki registrirali 16 novih izdelkov v 36 farmacevtskih oblikah in jakostih ter za 103 izdelke na različnih trgih na novo pridobili 606 registracij.

Za naložbe so v skupini Krka 66 milijonov evrov, od tega 52 milijonov v obvladujoči družbi. Vlagali so predvsem v povečanje in posodobitev proizvodnih in razvojno-raziskovalnih zmogljivosti.

Načrti za leto 2019

V skupini Krka za naslednje leto načrtujejo prodajo v višini 1 milijarde 375 milijonov evrov in dobiček v višini 172 milijonov evrov. Za vlaganja, ki bodo namenjena predvsem povečanju in posodobitvi proizvodnih zmogljivosti in infrastrukture, načrtujejo dobrih 124 milijonov evrov.

Za leto 2019 načrtujejo tudi povečanje števila zaposlenih v Sloveniji in tujini, skupaj za 4 odstotke, število vseh redno zaposlenih pa naj bi preseglo 12.100. Konec letošnjega septembra je bilo v skupini Krka 11.226 zaposlenih, kar je štiri odstotke več konec minulega leta.

Celotno poročilo o poslovanju skupine in družbe Krka v obdobju od januarja do konca septembra, ki ga je na včerajšnji redni seji obravnaval nadzorni svet družbe Krka, si lahko preberete v priponki.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava