dolenjska

160 let šolstva in 30 let kulturnega društva na Bučki

16.2.2019 | 10:20 | Besedilo in foto: L. Markelj

Ljuba Hočevar ter trije častni člani KD: Alojz Hočevar, Kristina Resnik in Boris Ajdišek.

Ljuba Hočevar ter trije častni člani KD: Alojz Hočevar, Kristina Resnik in Boris Ajdišek.

KD Bučka je direktor JSKD RS Marko Repnik izročil srebrno jubilejno priznanje, ki ga je prevzela predsednica Ljuba Hočevar.

KD Bučka je direktor JSKD RS Marko Repnik izročil srebrno jubilejno priznanje, ki ga je prevzela predsednica Ljuba Hočevar.

Nastopi otrok z Bučke nikoli ne razočarajo.

Nastopi otrok z Bučke nikoli ne razočarajo.

Priznanje občine je izročil župan Jože Kapler.

Priznanje občine je izročil župan Jože Kapler.

Irena Čengija Peterlin

Irena Čengija Peterlin

Jelka Tršinar, urednica zbornika Sonce sredi Bučke

Jelka Tršinar, urednica zbornika Sonce sredi Bučke

Zapela je vokalna skupina Mesečina z Bučke.

Zapela je vokalna skupina Mesečina z Bučke.

Bučka - Na Bučki je bilo sinoči praznično. Na prireditvi v kulturnem domu so obeležili kar tri pomembne jubileje: 160 let šolstva na Bučki, 30 let delovanja Kulturnega društva (KD) Bučka ter 200 let rojstva velikega škocjanskega rojaka, misijonarja dr. Ignacija Knobleharja, zaradi česar so v Škocjanu letošnje leto razglasili za Knobeharjevo.

Bučka v škocjanski občini resnično predstavlja vzor povezanosti krajanov, ki se še kako zavedajo pomena sožitja, pa tudi kulture in izobraževanja. In tako je očitno že dolgo. Zato so ponosni na svojo podružnično šolo - začetki segajo v leto 1858, ko je šola odprla svoja vrata v prostorih župnišča - in vrtec, ki tu deluje od leta 2001, pa seveda na kulturno društva ter tudi vsa ostala, ki dajejo utrip kraju - kar devet jih je.

Izdali bogat zbornik

Ob 160-letnici organiziranega javnega poučevanja na Bučki so izdali celo bogat zbornik z naslovom Sonce sredi Bučke, ki na 175 straneh prinaša bralcu vpogled od najstarejšega obdobja zgodovine šolstva do sedanjosti. V sedmih poglavjih so strnili in združili preteklost, sedanjost in pogled v prihodnost šole na Bučki. Zgodovinski oris Bučke je prispeval priznani slovenski zgodovinar dr. Stane Granda, sledi sprehod skozi zgodovino šolstva, Bučka v pedagoških glasilih do leta 1941, ne manjka pa tudi obujanja spominov na šolo ter današnji utrip šole i povezovanje s krajem. Vsebinsko bogat zbornik se zaključuje z navdihujočimi mislimi ter literarnimi in likovnimi izdelki sedanje generacije učencev.

»Zbornik je bil velik izziv in odgovornost do vseh generacij in učencev in strokovnih kolektivov, ki so v teh letih krojili življenje šole, pa do sokrajanov,« je poudarila njegova urednica Jelka Tršinar, ter se vsem zahvalila za pomoč in sodelovanje. Izšel je ob podpori Občine Škocjan. Sicer pa je o vsebini zbornika, ki ga je oblikoval Andrej Primc, spregovorila tudi članica uredniškega odbora Sabina Hočevar.

KD številna priznanja

Tri desetletja delovanja kulturnega društva na Bučki je predstavila sedanja predsednica Ljuba Hočevar. Poudarila je njegov pomen - društvo je pomembna vez med krajem in šolo in za to si bodo prizadevali še naprej. »A brez vestnih članov tako visokega jubileja ne bi praznovali,« je dejala Hočevarjeva ter se zahvalila vsem, še posebej pa je izpostavila tri člane, ki so jim podelili naziv častni: to so dolgoletna predsednica društva in sedanja vodja podružnične šole Kristina Resnik, dolgoletni predsednik KS Bučka Alojz Hočevar ter vsestranski podpornik Boris Ajdišek.

A tudi KD Bučka je bilo ob jubileju deležno mnogih pohval in priznanj. Srebrno jubilejno priznanje je Ljuba Hočevar prejela iz rok direktorja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti mag. Marka Repnika, ki je na prireditvi poetično spregovoril o pomenu kulture. Društvu je za uspešno delo občinsko priznanje izročil tudi župan Jože Kapler, ki je v nagovoru poudaril pomen šolstva, ki je podlaga za uspešno delo kulturnega društva. Zahvalo šole za dobro sodelovanje z društvom je Hočevarjevi izročila tudi ravnateljica OŠ Frana Metelka Škocjan Irena Čengija Peterlin. Ta je poudarila, da je 160 let šolstva na Bučki dokaz, da so se v teh krajih že zdavnaj zavedali, da izobraževanje odpira vrata v boljši jutri in je gibalo razvoja.

Jubilejev kulturnega društva ter organiziranega šolstva na Bučki je vesel še predsednik KS Bučka Tomaž Marjetič, ki je poudaril, naj vsi jubileji prispevajo k povezovanju občanov.

Kulturni program na prireditvi, ki ga je povezovala Urška Zidar, so oblikovali učenci podružnične šole - njihova likovna sekcija je pripravila celo likovno razstavo, pa številne pevske skupine: Mesečina, Vokalnih5, Plamen, Fantje z vasi, Bučenski ramplači, folklorna skupina šole, itd.

‹ nazaj

Galerija (31)

BUCKA 001
BUCKA 002
BUCKA 003
BUCKA 004
BUCKA 005
BUCKA 006
BUCKA 007
BUCKA 008
BUCKA 009
BUCKA 010
BUCKA 011
BUCKA 012
BUCKA 013
BUCKA 014
BUCKA 015
BUCKA 016
BUCKA 017
BUCKA 018
BUCKA 019
BUCKA 020
BUCKA 021
BUCKA 022
BUCKA 023
BUCKA 024
BUCKA 025
BUCKA 026
BUCKA 027
BUCKA 028
BUCKA 029
BUCKA 030
BUCKA 031

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava