dolenjska

Sredi Škocjana vabi knjigobežnica

22.3.2019 | 10:45 | Besedilo in foto: L. Markelj

V prvo škocjansko knjigobežnico so prve knjige prispevali (od leev proti desni) Patricija Haler, Irena Čengija Peterin, Jože Kapler, Zala Štamcar in g. Tone Dular.

V prvo škocjansko knjigobežnico so prve knjige prispevali (od leev proti desni) Patricija Haler, Irena Čengija Peterin, Jože Kapler, Zala Štamcar in g. Tone Dular.

Škocjan - Včeraj, na svetovni dan poezije, so v Škocjanu po vzoru mnogih drugih krajev pri nas in v tujini dobili prvo knjigobežnico - »živo knjižnico«, kjer je mogoča prosta izmenjava knjig brez članarine, kjer je na voljo branje za vse generacije 24 ur na dan.

Sredi Škocjana vabi knjigobežnica

Knjigobežnica, ki jo je lično izdelal šolski hišnik Milan Markelc, šolarji pa so jo lepo pobarvali in nanjo celo narisali Knobleharjevo barko Jutranja zvezda, stoji pri Knobeharjevem spomeniku pred župnijskim domom. Tu je na lepo urejenem prostoru, kjer je načrtovan park znamenitih Škocjančanov, na stopnicah primeren prostor za postanek, branje, srečevanje…

Kot je na otvoritvi povedala vodja škocjanske krajevne knjižnice Zala Štamcar, je smisel knjigobežnic izmenjava knjig - prineseš kako svojo knjigo, ki si jo že prebral in je ne potrebuješ več, ter si postrežeš s kako drugo. Malo za šalo, malo zares, je zbranim dejala, da to seveda ne pomeni, naj ne prihajajo več v knjižnico… V knjigobežnico je prispevala otroški knjigi.

Ravnateljica OŠ Frana Metelka Škocjan Irena Čengija Peterlin, ki je na kratko predstavila zamisel knjigobežnic, je zaželela, da bi takšna knjižnica zaživela, da bi se ob njej radi ustavljali in brali. V knjigobežnico je prinesela nedavno izdan zbornik ob 160-letnici šolstva na Bučki Sonce sredi Bučke.

Sredi Škocjana vabi knjigobežnica

Pobude na postavitev prve knjigobežnice v Škocjanu je vesel tudi župan Jože Kapler, ki se je zahvalil pobudnicama zanjo, učiteljicama Ireni Pleterski in Patriciji Haler. Meni, da gre za doprinos škocjanskemu prostoru in kulturi, da bo knjiga ljudem še bolj dostopna. Če bo zanimanje za knjigobežnico, jo bodo z veseljem uredili še v kakem drugem kraju občine. Sam je v knjigobežnico položil novo otroško slikanico o Knobleharju, saj letos v občini praznujejo Knobleharjevo leto.

Župnik g. Tone Dular je poklonil sv. pismo.

Župnik g. Tone Dular je poklonil sv. pismo.

Zahvalil se je šoli ter župniji - v njenem imenu je zbrane nagovoril župnik g. Tone Dular, ki je zaželel, da bi ljudje vedno izbirali dobre knjige, in zato v knjigobežnico položil »knjigo vseh knjig«, sv. pismo. Učiteljica Patricija Haler pa je knjigobežnico obogatila s knjigo o škofu Leniču.

Dogodek je obogatil kulturni program škocjanskih osnovnošolcev.

‹ nazaj

Galerija (19)

MIMO 001
MIMO 002
MIMO 003
MIMO 004
MIMO 005
MIMO 006
MIMO 007
MIMO 008
MIMO 009
MIMO 010
MIMO 011
MIMO 012
MIMO 013
MIMO 014
MIMO 015
MIMO 016
MIMO 017
MIMO 018
MIMO 019

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava