Šentjernejski župan Radko Luzar napovedal odstop

25.9.2019 | 20:10

Radko Luzar je napovedal svoj odstop za 19. december - pisno odstopno izjavo je že podal.

Šentjernej - Župan Radko Luzar je za danes popoldne sklical 6. redno sejo občinskega sveta občine Šentjernej, do katere pa potem, ko svetniki po krajši razpravi niso izglasovali predlaganega dnevnega reda, sploh ni prišlo. Je pa zato Luzar presenetil z novico, ki jo je sicer želel povedati ob koncu seje - da odstopa z županske funkcije.

Kot glavni razlog je navedel zaplete ob obnovi občinske ceste skozi Dolenjo Staro vas (kjer župan živi), zaradi česar je ob novo urejenem obvozu oz. zaprtju obstoječe poti proti Staremu sejmišču v Šentjerneju prišlo do nezadovoljstva med občani, nastali sta tudi dve civilni iniciativi: na Starem sejmišču v Šentjerneju ter CI vasi Vovčkova vas, Rakovnik, Lurd in Vrbovci. Prišlo je do vandalizma, odstranjevanja ovir čez cesto, groženj, itd. »Vse to obsojam in to je sodu izbilo dno. Če hočem razmere umiriti, moram odstopiti,« je dejal v kratkem pojasnilu svetnikom ter poudaril, da je prišel na občino, da nekaj naredi, ne pa da trati čas. »A očitno podpore nimam, nekateri želijo, da odidem,« je rekel in dejal, da če bi imel le nasprotovanja od zunaj, bi še vztrajal, »ker pa imam nasprotnike v občinskem svetu, celo med tistimi, ki so me prepričevali za župansko kandidaturo, nima smisla vztrajati.«

Luzar je še dejal, da je že podal pisno odstopno izjavo, kar pomeni, da odstopa z 19. decembrom, »ker želim do takrat do konca pripeljati prenos koncesije za opravljanje javne gospodarske službe zbiranja, odvajanja in čiščenja komunalnih, odpadnih in padavinskih voda na območju občine Šentjernej na občinsko podjetje, da bodo občani imeli cenejše odvajanje odpadnih voda, seveda skladno z zakonom. Računam, da bo do takrat uspelo.« V prehodnem času je želel tudi sprejem rebalansa proračuna, kar je bilo na dnevnem redu današnje seje, »a do tega žal ni prišlo, kar pomeni, da bodo nekatere investicije ustavljene, vprašanje so tudi razpisi za nepovratna sredstva,« je dejal Luzar.

Po odstopu naj bi župansko funkcijo opravljal do izvolitve novega župana, nadomestne volitve pa naj bi bile v dveh mesecih.

»Z narejenim v občini sem zadovoljen, rezultati skoraj petletnega dela so vidni, delo pa bo treba nadaljevati. Upam, da bo naslednik dober, da bodo županski kandidati dobri in da bodo občani izbrali pravega,« še pove Luzar in doda, da ga lokalna politika prav gotovo ne mika več in se bo vrnil v gospodarstvo, od koder je tudi prišel.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentarji (10)

22d nazaj 4   (7)   (3)   OceniTrue Truic 
Nekateri župani imajo obraz - drugi ne obraza ne časti...
22d nazaj 4   (5)   (1)   OceniBralec 
Uf, to me je pa kar presenetilo! Radko, srečno naprej in glede na razmere pravilna odločitev.
22d nazaj 1   (3)   (2)   OceniDraga 
Ja, škoda...:/
22d nazaj 9   (9)   (0)   OceniTrue Truic 
Radko vsaka čast, to je načelen človek, ki mu je končno prekipelo...NM je za razliko od Šentjerneja nenančelno mesto, kjer nikoli nikomur ne prekipi. Vsi pa samo "načelno" manipulirajo s svojimi stolčki na Rotovžu..seveda toje mogoče zato, ker vse folk ponižno "požegna " vsake 4 leta:) Živelo Nm:)
22d nazaj 9   (9)   (0)   OceniŠentjernejčan 
General je storil častno dejanje in odstopil, generalštab pa ostaja...
22d nazaj 4   (4)   (0)   OceniNevernik 
Žalosten dan za Šentjernej!
22d nazaj 3   (4)   (1)   Ocenixxx 
Dokler bodo v Šentjernejski občini, nekateri delali samo za svoj interes, bo tako. Razne civilni inicijative, ki je bil pobudnikom le teh interes priti na dobro plačano mesto v občini, bo tako. Radkotu pa srečno................
22d nazaj 2   (2)   (0)   Ocenimiki123 
Ja, žalostno... Me pa zanima, če kdo ve, kdo vse je v teh civilnih iniciativah? Mogoče novinarka izpostavi imena in priimke?
21d nazaj 1   (1)   (0)   Ocenizasavc 
Na spletni strani Dela.si so imena in priimki
21d nazajOcenizasavc 
Pardon delo.si

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava