bela krajina

FOTO&AVDIO: Za zdravo in dejavno podeželje; obnovili večnamensko stavbo na Cerovcu

7.10.2020 | 12:30 | M. K.

Foto: B. V.

Foto: B. V.

FOTO&AVDIO: Za zdravo in dejavno podeželje; obnovili večnamensko stavbo na Cerovcu
FOTO&AVDIO: Za zdravo in dejavno podeželje; obnovili večnamensko stavbo na Cerovcu

Cerovec pri Črešnjevcu - Na Cerovcu pri Črešnjevcu v Občini Semič so včeraj predstavili večnamensko zgradbo, s pomočjo katere nameravajo obogatiti tamkajšnje vaško življenje. Zgradbo z nekaj več kot sto kvadratnimi metri so prenovili v okviru skoraj 100.000 evrov vrednega projekta, ki je podprt s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Projekt je razvila semiška občina, prenova objekta v Cerovcu je skupaj z davkom stala nekaj manj kot 90.000 evrov. Omenjeni evropski sklad je zanjo prispeval nekaj manj kot 60.000 evrov. Za celoten projekt so jim sicer odobrili nekaj več kot 85.000 evrov skupne evropske in državne podpore.

Po podatkih semiške občine želijo s prenovo in ureditvijo omenjene večnamenske zgradbe tej vdahniti novo življenje. S tem nameravajo oživiti podeželsko življenje, obogatiti njegovo raznolikost, spodbuditi medgeneracijsko sodelovanje in prenos znanja ter preprečiti odseljevanje.

Korist bodo po napovedih občine imeli predvsem belokranjsko kmečko prebivalstvo, mladi, otroci, dijaki, študenti in starejši vaščani, pa tudi člani društev, ki prispevajo k zdravemu in dejavnemu življenju na podeželju, so pojasnili.

Med projektnimi cilji so tudi spodbujanje in krepitev samooskrbe ter prehranske neodvisnosti, rekreacija, izobraževanje, ohranjevanje navad in običajev, socializacija starejših ter krepitev kulturne in krajevne identitete, so navedli.

Prenovitvena dela v leta 1960 s prostovoljnim delom zgrajeni stavbi so sicer obsegala ureditev tlakov, ometa, zamenjavo električne in strojne napeljave, zunanjo ureditev, menjavo oken in vrat. Opremili so štiri prostore oz. osrednji večnamenski prostor, učno kuhinjo, pisarno ter stopnišče in hodnik s sanitarijami.

V nadaljevanju in hkrati zaključku projekta Zdravo in aktivno življenje na belokranjskem podeželju bodo izdelali in izdali brošuro Jedi semiških babic, s katero želijo oživiti in ohraniti belokranjsko kulinarično dediščino. Na temo zdravega in dejavnega življenja bodo do konca marca prihodnje leto pripravili še nekaj manj kot 30 različnih delavnic.

Poleg semiške občine so projektni partnerji še Prostovoljno gasilsko društvo Črešnjevec, črnomaljska Zadruga Suplimi in samostojna podjetnica Sonja Malnarič, so še sporočili s semiške občine.

Zvočni zapisi

Polona Kambič

Sonja Malnarič

‹ nazaj

Galerija (20)

_zzzzcerovc (01)
_zzzzcerovc (02)
_zzzzcerovc (04)
_zzzzcerovc (05)
_zzzzcerovc (06)
_zzzzcerovc (07)
_zzzzcerovc (08)
_zzzzcerovc (10)
_zzzzcerovc (11)
_zzzzcerovc (12)
_zzzzcerovc (13)
_zzzzcerovc (16)
_zzzzcerovc (18)
_zzzzcerovc (19)
_zzzzcerovc (20)
_zzzzcerovc (22)
_zzzzcerovc (23)
_zzzzcerovc (25)
_zzzzcerovc (26)
_zzzzcerovc (28)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava