Krek o bolj kužnih novih sevih in ukrepih: Če se bomo odločili za zaprtje, se bomo s težkim srcem

27.3.2021 | 19:00

"Od sedaj naprej se bodo karantene bistveno bolj nadzirale. Ljudje bodo, če ne bodo upoštevali karantene, tudi kaznovani." (STA)

Včeraj potrjenih več kot 1200 okužb z novim koronavirusom samo dokazuje, da gremo s trendom navzgor, je danes dejal direktor NIJZ Milan Krek. O tem, kaj bo glede morebitnega zaostrovanja ukrepov stroka predlaga vladi, pogovori še potekajo. "Če se bomo odločili za zaprtje, se bomo odločili s težkim srcem," je dodal.

Stroka se po njegovih besedah o tem, kaj bo glede na razmere predlagala vladi, še zmeraj odloča, razgovori še potekajo. Končne odločitve bodo po njegovih besedah sprejeli jutri na Brdu pri Kranju. Tam je, kot je znano, posvet o epidemiji sklical predsednik republike Borut Pahor in kot smo poročali, bo srečanje javno, neposredni prenos bo potekal na spletnih straneh www.predsednik.si in www.gov.si.

Na vprašanje, ali bi bilo treba popolnoma zapreti javno življenje, je Krek danes dejal, da je to težko reči, ker je treba vprašati vse partnerje, pomembno je tu gospodarstvo in ostali dejavniki. "Če bi gledali samo z epidemiološkega vidika, potem da, ampak je zelo pomembno pogledati še kaj drugega," je dodal Krek.

Milan Krek: Ljudje se radi družijo. Prej, kot greste na zasebno druženje, še enkrat premislite. Virus se ne širi sam, širimo ga ljudje.

Karantena in kazni

"Če se bomo odločili za zaprtje, se bomo odločili s težkim srcem, ne hitropotezno. Zato je predsednik republike za nedeljo tudi sklical sestanek, da se odločimo na vrhu z vsemi, tako koalicijo kot opozicijo, kaj in kako naprej," je danes dejal prvi mož Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ponovil je stališče stroke, da se šole zapirajo zadnje, povedal pa je tudi, da se pripravlja nova regulativa na državni ravni, po kateri se bodo karantene bistveno bolj nadzirale, tako da bodo ljudje dejansko tudi kaznovani, če ne bodo ostali doma.

Britanski sev bistveno bolj kužen

Sicer pa je posebej izpostavil angleško različico novega koronavirusa, za katerega je znano, da je bistveno bolj kužen in zaradi česar je po Krekovih besedah treba biti bistveno bolj pozoren in upoštevati vse zaščitne ukrepe. Britanski sev po njegovih besedah ponovno poganja epidemijo, so pa v slovenskem prostoru prisotni tudi drugi sevi, prav tako stroka v prihodnjih mesecih pričakuje še kakšno novo različico.

Precepljenost ni popolna zaščita

"Tako nas čaka še veliko dela na tem področju, ker presenečenj še ni konec s tem virusom in nas bo presenečal še naprej," je dejal Krek. Novi sevi po njegovih besedah predstavljajo tudi nevarnost za domove za starejše, kjer se bistvenih sprememb v sistem ne da več vnesti. Kljub visoki precepljenosti stanovalcev pa je znano, da cepivo ne predstavlja popolno zaščito.

70-odstotna precepljenost avgusta za lažjo jesen

Krek pa je v zvezi s cepljenjem ponovil, da je namen cepiti čim večji del prebivalstva, saj je to predpogoj, da vsaj približno normaliziramo življenje in da se zmanjšajo nefarmakološki ukrepi. "Če bomo dejansko imeli vsaj 70-odstotno precepljenost, kar je možno do avgusta doseči, bomo lahko v jesenski čas bistveno lažje vstopili," je dejal Krek, ki pričakuje, da bo v naslednjem mesecu in pol cepljenja populacija, ki je starejša od 60 let, in kronični bolniki v celoti.

Trenutno pa je zaradi naraščanja okužb nujno dosledno upoštevati vse že znane zaščitne ukrepe, vsi, ki zbolijo, in vsi, ki so imeli tesen stik z okuženimi, naj ostanejo doma, je opozoril Krek. Ljudi je pozval še, naj si v čim večjem številu naložijo aplikacijo, ki jim bo sporočila stik z okuženim.

M. K.; STA

Komentarji (5)

17d nazaj 1   (1)   (0)   Ocenitrue truic 
Crack, Donat MG zelo pomaga pri zaprtju. 150kg holesterola ..
17d nazajOcenitrue truic 
Na osnovi katerega zakona( ne odloka, aneksa...) Republike ( ne korporacije) Slovenije bodo pa pravno utemeljili kazen ? Oziroma oporekali morebitni pritožbi na sodišču in mednarodnem sodišču naprej, če bo potrebno .....?
17d nazajOceniDamDam 
namesto, da bi pohiteli s cepljenjem. V ZD Nm še evdno cepijo v odvisnosti od dnevnega navdiha in polne lune, namesto, da bi se držali smernic glede starosti, skoraj v celoti pa izpuščajo kronične bolnike med 50 in 70 leti...Adijo pamet...
17d nazajOcenitrue truic 
https://www.24ur.com/novice/korona/v-dolgih-vrstah-za-cepljenje-v-beogradu-stevilni-tujci-tudi-slovenci.html
17d nazajOcenitrue truic 
Majo Srbi- Astre iz Zenice dovolj zaloge, welcome/dobrodošla bračo po gatesu...nič bat.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava