V veljavi novi protikoronski ukrepi - tudi odškodninska odgovornost ob zapletih pri cepljenju

30.12.2021 | 09:30

Ena od novosti zakona je povračilo škode za primere zdravstvenih zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19. (foto: Bobo)

Z današnjim dnem je začel veljati nov interventni zakon za omilitev posledic covida-19. Med ukrepi, tokrat vrednimi 280 milijonov evrov, so novi dodatki, odškodninska odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ter povračilo stroškov hitrih testov podjetjem. Začasno se zvišuje zgornja meja uvrščanja zdravnikov v plačne razrede.

Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 podaljšuje nekatere ukrepe iz dosedanjih protikoronskih zakonov ter prinaša še nove. Ena od novosti je povračilo škode za primere zdravstvenih zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19.

Predvideno je izplačilo novih enkratnih solidarnostnih dodatkov. Upokojenci s pokojninami do 732 evrov bodo dodatek prejeli konec januarja v treh različnih višinah od 130 do 300 evrov. Kmetom, invalidom in vojnim veteranom pripada dodatek v višini 150 evrov.

Z zakonom se podaljšujejo nekateri ukrepi, ki bi se sicer letos iztekli. Neizrabljeni lanski dopust bo mogoče koristiti do 1. aprila 2022, tistega za leto 2021 pa do konca prihodnjega leta. Turistični boni iz lanskega junija bodo veljavni do konca junija 2022, do junija 2023 bo država tudi še izplačevala po 500 evrov za vsakega novorojenega otroka.

Stroški hitrih testov se bodo delodajalcem krili iz proračuna, podjetjem bo na voljo tudi nov ukrep kreditiranja preko Slovenskega podjetniškega sklada.

Na področju varovanja zdravja se med drugim podaljšujejo možnost prerazporejanja zdravstvenega kadra, financiranje telemedicinske obravnave ter možnost koriščenja treh dni odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika. Novost je dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov s covidom-19.

DZ je zakon sprejel v ponedeljek, ko so poslanci največ pozornosti posvetili zvišanju zgornje meje uvrščanja zdravnikov in zobozdravnikov v plačne razrede. Začasno do konca leta 2022 bodo lahko uvrščeni do 63. plačnega razreda, kar je šest več kot zdaj.

STA; M. K.

Komentarji (16)

30.12.2021 2   (8)   (6)   Ocenitrue truic 
Najebali ste, nič ne bo od tega rešilo vaše kože...narod ne bo pozabil genocida, mrtvih, trajno poškodovanih in jebenih v glavo s temi fašističnimi ukrepi. Preveč je tega je bilo v teh dveh letih, da bi se lahko na ad hock zamazalo s takimi spin ukrepi in gremo dalje kot da ni bilo nič - malo morgen:) . ...raćun pride za vse, ki so na spisku izvajanja in podpore tega fašizma tudi za razne virtualne junake "MIhce".....Take ki mislijo da so nedotakljivi, najpametnrjši in najpogumnejši , da se jim nič ne more zgodit nikoli karkoli izrečejo ali naredijo , takim bo sreča se posebaj naklonjena v letu 2022. Baba Vanga povedala....:)
30.12.2021 2   (8)   (6)   OceniJožko 
Počak mal, tole je samo vmesna faza. Po tej so na vrsti banke kar bo še huje, če se jim posreči speljat tole obstoječo med fazo. Po predvidevanjih bo še velik hudir. Problem pa so, tako kot v vsej zgodovini, taki posamezniki kot je tale norec. Že sedaj brezumno nori, kaj bo šele, ko bo "akcija". ... Sicer pa, če prebereš navodila, nobeno cepljenje posameznika se ne bi smelo izvesti brez pismene odobritve osebnega zdravnika. On tudi (po navodilih proizvajalcev cepiv !), prevzame odgovornost. Zato tudi skok plač. Tole kar se sedaj dela je ... ah, rane ne napišem :-((
30.12.2021 1   (7)   (6)   Ocenitrue truic 
strinjam se Jožko, velik je še tega kar bi midva lahko napisala , samo nima smisla....preveč info zvodeni in je tako kot da nisi nič povedal:) Moramo se izražat v koraku s časom, ne smeva prehitevat ....:) zastopiva se midva vse. LP
30.12.2021—   (6)   (6)   Ocenimiha 
Dej dej dej, pojma nimata... Pa vidva res nekej sanjata o neki revoluciji, pa ne vem o čem še, najbrž o razpadu sistema. Če pride do razpada sistema bosta nadrsala vidva ne tisti, ki bi morali. To bi že morala vedet iz zgodovine.
30.12.2021—   (4)   (4)   Ocenitrue truic 
Ti si že debelo nadrajsal, samo ne razumeš tega, to sem ti že nekajkrat poskušal razložit...pa jebi ga če si pri temnih doma , ne sprejemaš ti takih frekvenc:) ...ta tvoja je satanistična, ne moremo se mi razumet to ni šans. kdo bo potegnu kratko ena ali druga stran , svetla ali temna ne boš odločil ti, to bo Božja volja...
30.12.2021 1   (7)   (6)   Ocenitrue truic 
Po buster stopi ,nardit PCR pa lepo pros jodlarje če te spustijo smučat, jaz te pa lepo pozdravljam iz osvobojene BIH brez maske in telefon kode:) Z musko po polnih lokalih, čevapih in bosanski rakiji, koncertu na baščaršiji itd itd.....uživaj v temni dolini satanski na oni strani alp. Imej se lepo temačno po vaše !:)
31.12.2021–1   (9)   (10)   Ocenimiha 
no kar pojdi k porodici pa boš mel lepe praznike ...
2.1.2022 2   (5)   (3)   Ocenitrue truic 
Baje je /bilo Nm "okrancano" za Novo leto kot Zagreb....tako je obljubljal " NM župn"...bravo za Nm:)
2.1.2022 3   (7)   (4)   Ocenitrue truic 
Aja pa Srečno vsem ljudem pokončne drže in nezlomljivega duha !
6.1.2022Ocenimiha 
Evo samo za ljudi pokončne drže in elektronika iz BIH: https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/okuzena-naj-bi-bila-vecina-potnikov-iz-enega-od-avtobusov-ki-so-bili-na-silvestrovanju-v-beogradu/607530 Pa to je vrhunsko ... To je v redu a ne?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava