gospodarstvo

Samooskrba z električno energijo - Ponovno spodbude Eko sklada za sončne elektrarne

18.1.2023 | 09:30 | Mojca Leskovšek Svete

Za namestitev sončnih elektrarn bo spodbuda Eko sklada znašala 50 evrov  za kilovat inštalirane nazivne električne moči oz. 500 evrov za kilovat  inštalirane moči, če bo poleg sončnih panelov nameščen tudi baterijski  hranilnik električne energije.

Za namestitev sončnih elektrarn bo spodbuda Eko sklada znašala 50 evrov za kilovat inštalirane nazivne električne moči oz. 500 evrov za kilovat inštalirane moči, če bo poleg sončnih panelov nameščen tudi baterijski hranilnik električne energije.

Prvič tudi spodbude za naprave z baterijskim hranilnikom električne energije

Eko sklad, ki je marca lani predčasno prenehal dodeljevati spodbude za sončne elektrarne in naložbe v ogrevanje, je na zadnji delovni dan v preteklem letu v Uradnem listu objavil nova poziva: poziv za nepovratne finančne spodbude za vgradnjo sončnih elektrarn za samooskrbo za skupno 10 milijonov evrov in poziv za skupne naložbe v ogrevanje v stavbah s tremi in več deli, za kar je predvideno milijon evrov. Novost pri tem pa je, da bodo spodbude letos prvič dodeljene tudi za naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije.

Višina nepovratne finančne spodbude za izvedene naložbe vgradnje naprav za individualno in skupnostno samooskrbo gospodinjskih odjemalcev ali malih poslovnih odjemalcev, ki električno energijo proizvajajo z izrabo sončne energije, bo znašala 500 evrov za kilovat (kW) inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe, ter 50 evrov za kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo brez baterijskega hranilnika električne energije, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe, in sicer za največ 80 odstotkov vsote priključnih moči odjemnih mest.

Kot naprava za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, za katero se po novem določa višjo spodbudo, bo štela le tista, ki bo imela prigrajen baterijski hranilnik z zmogljivostjo shranjevanja v kilovatnih urah najmanj 0,7 ure obratovanja naprave za samooskrbo z električno energijo pri nazivni električni moči (v kW). Poleg te spremembe pa je v primerjavi s predhodnim pozivom sprememba tudi v tem, da bo za hitrejšo obdelavo vlog spodbuda dodeljena za naložbe, izvedene od vključno 1. marca. Naprave morajo ob oddaji vloge že obratovati.

Nepovratne spodbude za naložbe v prenovo ogrevanja v stavbah s tremi ali več posameznimi deli (ne zgolj večstanovanjske stavbe), do katerih so upravičene fizične in pravne osebe, ki so etažni lastniki v stavbah s tremi ali več posameznimi deli, pa bodo znašale 20 odstotkov upravičenih stroškov naložbe in bodo dodeljene za vgradnjo skupnega solarnega ogrevalnega sistema, kotla na lesno biomaso, ogrevalne toplotne črpalke, za zamenjavo toplotne postaje ali vgradnjo nove toplotne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja.

Iz aktualne tiskane številke Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava