gospodarstvo

L-Tek ima novo vodstvo - Matej Slapšak novi direktor

19.2.2023 | 11:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Matej Slapšak je kot študent začel v trebanjskem Trimu, že preko 12 let pa je zaposlen v L-Teku.

Matej Slapšak je kot študent začel v trebanjskem Trimu, že preko 12 let pa je zaposlen v L-Teku.

Novo in nekdanje vodstvo L-Teka: Matej Slapšak in Radko Luzar.

Novo in nekdanje vodstvo L-Teka: Matej Slapšak in Radko Luzar.

Šentjernej - Novo leto je čas za nove odločitve in nove priložnosti. To velja tudi za šentjernejsko podjetje L-Tek, ki ga je vseh 29 let uspešno vodil njegov ustanovitelj in lastnik Radko Luzar. Z novim letom pa je vodenje podjetja predal v roke univ. dipl. ing. elektrotehnike Mateju Slapšaku, dozdajšnjemu tehničnemu direktorju.

Sprememba ni presenečenje, saj je bil Slapšak že nekaj časa tehnični direktor, L-Teku pa se je pridružil leta 2011. »Lastnik je v meni očitno prepoznal potencial,« pove. Radko Luzar še vedno sodeluje v podjetju: »Prispeva s svojim znanjem in izkušnjami, kar mi je v veselje. Ne dvomim, da bo tako pomagal še v bodoče in sodeloval pri raznih temah, s katerimi se bomo ukvarjali.«

Matej Slapšak je začel poklicno pot kot študent v trebanjskem Trimu, kasneje pa spoznal, da ga precej bolj zanima elektronika. Takrat še bistveno manjši ekipi podjetja L-Tek se je pridružil v razvojnem oddelku, kasneje pa je postal njegov vodja. Slapšak se zaveda, da ga bodo na mestu direktorja čakali še mnogi izzivi, tudi s kadri, a se jih ne boji.

Dobrodošel perspektiven kader

L-Tek od lani dela v novih prostorih.

L-Tek od lani dela v novih prostorih.

Trenutno podjetje, ki razvija in izdeluje kompleksne visokotehnološke elektronske proizvode majhnih in velikih serij v različnih vejah industrije in medicini, zaposluje 98 delavcev, ki prihajajo z dolenjskega in posavskega konca. Potrebujejo navadne delavce za pakiranje in operaterje s srednjo elektro šolo, v razvoju pa prednjačijo inženirji, večina elektro stroke. Lani so se selili v nove in večje prostore v poslovni coni na Cesti Miloša Kovačiča v Šentjerneju, zato so tudi na novo zaposlovali, letos pa načrtujejo še kakih 14 dodatnih zaposlitev v proizvodnji, tehnologiji, kakovosti in razvoju.

»Ta področja so za nas pomembna, saj se bomo trudili pridobiti projekte, ki bodo v bodoče zapolnjevali te nove prostore.« Skrb za dobre kadre ostaja na prvem mestu, zato v svoje vrste še naprej vabijo že dijake in študente in mnogi pri njih tudi ostanejo.

Novi sončni paneli

Radko Luzar, ustanovitelj in lastnik podjetja L-Tek, ki ga je uspešno vodil 29 let.

Radko Luzar, ustanovitelj in lastnik podjetja L-Tek, ki ga je uspešno vodil 29 let.

Podjetje L-Tek je dobro prestalo koronakrizo. Delo je bilo sicer malce moteno, mnogi so delali tudi od doma, a v tistem času so bili še posebej zagnani: gradili so novo stavbo, se selili, pridobivali nove stranke in razvojne projekte. Kasneje je nastala kriza z materiali, ki pa so jo z internim znanjem uspešno obvladovali.

A že je tu nova, energetska kriza, ki že močno kroji razmere. »A tudi tu vidimo, da lahko z nekaj znanja zmanjšamo porabo, nadomestimo električno energijo s fotovoltaiko in izberemo primernega ponudnika, da ti stroški ne bodo zrastli v nebo,« pravi Slapšak. Njihova nova stavba je energetsko varčna, ima tudi svojo sončno elektrarno, ki jo bodo v prihodnosti še povečali.

Matej Slapšak

Matej Slapšak

»V tem trenutku proizvedemo okoli 24 odstotkov porabljene električne energije, odvisno od vremenskih razmer. Letos načrtujemo še dodatne sončne panele, s čimer bi si v bodoče lahko zagotovili samooskrbnost do okoli 50 odstotkov,« pove novi direktor. Marsikaj se bo dalo privarčevati tudi z novimi, energetsko učinkovitejšimi stroji. Prihodnost bo povezana z naložbami, ki bodo prispevale k optimizaciji.

»Krize se pojavljajo ves čas. Naša naloga je, da ostajamo prilagodljivi in da se nanje primerno odzovemo,« meni Matej Slapšak, novi direktor podjetja L-Tek.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava