bela krajina

Zares: Resničen problem Bele krajine je izseljevanje mladih

12.11.2009 | 11:45 | Klemen Vitkovič
 sekretar Dolenjsko–belokranjsko–posavskega pokrajinskega odbora Zares - nova politika

Klemen Vitkovič

Klemen Vitkovič

Črnomelj - Po semiškem županu Ivanu Bukovcu in njegovem črnomaljskem kolegu Andreju Fabjanu je svoje poglede na pereče stanje v gospodarstvu in na področju zaposlovanja v Beli krajini danes predstavil še pokrajinski odbor Zares. Kot piše sekretar pokrajinskega odbora Klemen Vitkovič, je ključni problem ta, da se mladi po končanem študiju ne vrnejo v Belo krajino. Takole piše:

"Na pereče stanje v Beli krajini na področju gospodarstva, visoko brezposelnost in izjemno slabe cestne in železniške povezave je s protestnim pismom Vladi RS že konec meseca oktobra opozoril župan Semiča Ivan Bukovec. V pismu je Vlado pozval, naj prebivalcem Bele krajine zagotovi dostojno preživetje s spodbudami gospodarstvu in gradnjo prepotrebne cestne povezave v sklopu tretje razvojne osi ter posodobitvijo železnice.

Župan Črnomlja Andrej Fabjan je v ponedeljek, 10.11.2009, predsedniku vlade Borutu Pahorju, predsedniku Državnega zbora Pavlu Gantarju in predsedniku Državnega sveta Blažu Kavčiču posredoval besedilo predloga Zakona o razvojni podpori Beli krajini v obdobju 2010-2015, ki ga je pripravil po vzrocu zakona o razvojni podpori Pomurju z namenom zmanjšati razvojni zaostanek v omenjeni regiji.

Oba zgoraj omenjena dokumenta, protestno pismo ter predlog zakona, pa ne omenjata resnično perečega in mnogokrat podcenjenega problema na katerega želimo opozoriti v pokrajinskem odboru stranke ZARES - nova politika. To je problem izseljevanja mladih iz Bele krajine. Mladi izobraženci se po koncu študija ne vračajo v Belo krajino, saj jim okolje ne more ponuditi primerne zaposlitve.

Zato v pokrajinskem odboru stranke Zares ocenjujemo, da bi moral biti eden izmed prvih ukrepov za razvoj Bele krajine in drugih manj razvitih delov Slovenije takojšnje spodbujanje zaposlovanja mladih v teh okoljih.

Hkrati želimo izpostaviti, da je bilo v preteklosti mnogo zamujenih razvojnih priložnosti. Naj jih omenimo le nekaj: propadli projekt Razvojno informacijskega centra Bele krajine, neuspešni dogovori o skupni belokranjski promociji turizma, neprijavljanje na razvojno naravnane razpise. Menimo, da so zamujene priložnosti tudi posledica slabe kadrovske politike, kjer so pred strokovnimi kriteriji prevladovali politični motivi.

Strinjamo se z g. Bukovcem, ki pravi, da se mora Bela krajina odpreti proti osrednji Sloveniji, vendar ob tem poudarjamo, da se mora odpreti tudi proti Hrvaški. Menimo, da je interes Bele krajine, da Hrvaška čim prej postane del EU, saj se bo s tem za Belo krajino, tudi v luči obmejnega sodelovanja, zagotovo odprlo mnogo novih priložnosti.

V pokrajinskem odboru Zares menimo, da bo le sodelovanje kompetentnih institucij v Beli krajini lahko prineslo pozitivne rezultate na področju doseganja razvojnih ciljev. Zato smo županu Črnomlja Andreju Fabjanu predlagali skupen sestanek predstavnikov lokalnih oblasti in predstavnikov vladnih strank iz Bele krajine z namenom določitev razvojnih prioritet in poti za njihovo realizacijo."

‹ nazaj

Komentarji (16)

12.11.2009Ocenizdenko 
slaba infrastruktura (ceste, železnice) -> ni tolikšnih vlaganj v gospodarstvo s strani zunanjih investitorjev -> ni delovnih mest za mlade -> mladi ostajajo v večjih mestih in se po študiju ne vračajo v Belo krajino.
12.11.2009OceniMarko 
Žal je gospod Fabjan pameten cca 15 let prepozno. Če pa že želi nekaj narediti naj se, kot predlaga Vitkovič, usedejo skupaj in razmislijo, kaj bo Zares potegnil Belo krajino naprej. Tudi ostalima županoma bi predlagal, če se bodo dogovarjali kot se dogovarjajo o 3 razvojni osi, bo Bela krajina še globje kot je. Res je žalostno, da se o rešitvah govoro šele takrat, ko je le te najtežje uresničiti. Kako napredovati in se izboljševati je naloga za cel županski mandat, če pa si še pri koritu kot je bil to gospod Fabjan, ko je bil poslanec v parlamentu, je to še bolj obvezujoča naloga, do svoje občine in tudi širše okolice, pa se preko Gorjancev, do Trebnjega.
12.11.2009Ocenipika 
Spet se je pričelo,saj bodo nove volitve! Bela krajina je za vse zadnja luknja za sviralu. Ceste imamo najslabše to pa za to ker smo z vsemi drobtinicami in tistim kar si sami naredimo zadovoljni. Za nas vprašajo le davkarji, kadar je treba dajati. Vedno jamrajo da je so slabe ceste v Prekmurju, naše belokranjske so izpod kritike. Mislim, da to kar sedaj delajo na cesti Novo mesto - Metlika, bi bilo bolje, da naredijo tretjo razvojno os. Vse ceste pa gradimo za nazaj in ne za naprej, ker ko jih dokončajo so zastarele, kajti promet je vsak dan večji. Pobrskajte po spominu in ugotovite kdaj je bila narejena cesta in koliko je bilo potem vloženega vanjo Metlika- Novo mesto?
12.11.2009Ocenisenca 
Jej, jej. Uboga Bela krajina. Bog nas varji takih modrecev, kot jih kažejo v pismu stranke, ki si je zaradi resnosti nadela ime zares.:):). Pustite Belo krajino belokranjcem!!! Če vam je premajhna pojdite drugam. Bomo že sami znali poskrbeti zase. Brez soljenja pameti. Največja bedarija bi bila, da bi mladim, po ukazu, velevali, da morajo priti nazaj. Naj bodo tam, kjer se najdejo, kjer jih cenijo. Na ta način, če v srcu ostanejo belokranjci, lahko največ prispevajo Beli krajini. Falirani študentje naj pa ostanejo v resni stranki:).
12.11.2009Ocenirobi 
SENCA PA KAJ NIMA TALE STRANKA S TRAPASTIM IMENOM ZA PREDSDNIKA MAFIJCA IN FALIRANEGA ŠTUDENTA BAJE JE 20 LET ŠTUDIRAL DIPLOMIRAL JE PA IZ LUMPARIJE
12.11.2009OceniMarko 
Res uboga BK, ko se na resno pisanje tvoji prebivalci odzivajo tako kot robi in senca.
12.11.2009Ocenisenca 
@Marko. Zares si ubog na duhu, če verjameš kolobociji, ki jo pišejo kvazi politiki:).
13.11.2009OceniAnton 
@senca: A nisi ti, kot občinski veljak - županov sodelavec, tisti, ki bi moral zagovarjati vračanje mladih izobražencev?
13.11.2009Ocenisenca 
@Anton, nisem občinski veljak in nisem županov sodelavec. Mladi se bodo vračali takrat, ko bodo sami tako hoteli. Nikoli po dekretu ali zaradi političnih pamfletov. In prav je tako.
13.11.2009Ocenimatej 
anton je zihr klemen

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava