kronika

S požigi si je prislužil pogojno in zdravljenje

7.6.2016 | 08:30 | Foto in tekst: J. A.

Po naroku je postal svoboden in je lahko odšel domov.

Po naroku je postal svoboden in je lahko odšel domov.

Na sodišče je prišel iz pripora.

Na sodišče je prišel iz pripora.

Na veliko noč je ogenj podtaknil v kleti domačega bloka.

Na veliko noč je ogenj podtaknil v kleti domačega bloka.

Krško - Pred krško okrožno sodnico Cvetko Ogorevc Sotelšek je včeraj stopil 24-letni Sebastian Gornik, ki je v bloku na Planinski cesti 29 v Sevnici konec marca podtaknil ogenj. Ko je tožilka Mateja Roguljič prebrala obtožbo, ki mu očita kar štiri kazniva dejanja, ki so se zgodila v roku nekaj dni, je obtoženi mirno poslušal in na koncu rekel: »Priznam krivdo za vse.«

Gornik je na veliko noč v bloku, kjer tudi sam živi (na Planinski cesti 29 v Sevnici), v kleti zanetil ogenj, ki je zajel sedem kletnih boksov, dim pa se je razširil tudi na stopnišče. Zaradi tega so morali sredi noči evakuirati 75 stanovalcev.

Nekaj dni kasneje je v istem bloku v PVC košari pod poštnimi nabiralniki zažgal reklamne letake. Da se ni zgodilo kaj resnega, sta preprečila dva policista, ki sta bila v bližini. Ko sta videla dim, sta košaro takoj odnesla ven in jo pogasila. Zadnji 31. marca se je odločil poigrati z zabojnikom za papir v bližini vrtca na eko otoku. Zabojnik je pogorel in Komunala Sevnica je na ta račun utrpela 200 evrov škode.

Sebastian Gornik je bil pred dvema letoma že obsojen zaradi tatvine, Sevničani pa ga iz časa, ko mu je bilo še ime Matjaž (kasneje se je preimenoval), poznajo kot umetnika in pisatelja. Fant je svojevrsten tudi zato, ker se je pri rosnih 15. zapletel v konflikt z Damjanom Murkom, saj je štajerskemu slavčku ukradel identiteto.

Pod vplivom alkohola in trave

Vseh treh primerih je imel 24-letnik olajševalno okoliščino, in sicer je kazniva dejanja zagrešil po tistem, ko je zaužil alkohol in marihuano, kar pomeni, da je bil zmanjšano prišteven. Izvedenec psihiatrične stroke je povedal, da tovrstna dejanja obtožencu niso lastna, kar pomeni, da so ga vodile zaužite substance.

»Če obtoženi krivdo prizna, predlagam pogojno obsodbo z varstvenim nadzorstvom, in sicer eno leto in 10 mesece zapora v preizkusni dobi štirih let. Za varstveno nadzorstvo z zdravljenjem odvisnosti od alkohola in drog je potrebno njegovo izrecno soglasje, če ga ne bo dal, potem je moj predlog zapor v enaki dolžini,« je bila jasna tožilka.

Gornik, ki je brez zaposlitve in premoženja, se je strinjal z njenim predlogom in izpostavil, da abstinira odkar je v priporu. »Že leta 2015 sem bil na zdravljenju v psihiatrični bolnici na Vojniku, vendar ga nisem uspešno končal,« je povedal in optimistično pridal, da se bo potrudil, da bo tokrat drugače. »Do svojih dejanj sem kritičen in jih obžalujem.«

Njegov odvetnik Bojan Klakočar je poudaril, da je mladeniča zagotovo izučil že pripor, v katerem je bil od 31. marca.

Pogojna in zdravljenje

Sodnica je sledila predlogu tožilstva in Gorniku za požig, povzročitev splošne nevarnosti, poškodovanje tuje stvari in poskus požiga izrekla enotno pogojno kazen, in sicer eno leto in 10 mesecev zapora v preizkusni dobi štirih let ter ukrep varstvenega nadzora, kar pomeni, da mora na zdravljenje odvisnosti v psihiatrično bolnico na Vojnik. Tam naj bi program obiskoval tri leta, sodišče pa bo dobivalo polletna poročila o njegovem napredku.

Po izreku sodbe, sta se pravosodni policist in pravosodna policistka, ki sta Gornika pripeljala iz pripora, odpeljala sama, saj je mladenič spet postal svoboden.

‹ nazaj

Komentarji (1)

7.6.2016Oceniiii 
a je kaj zašvicu?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava