kočevsko-ribniško

V Osilnici položili temeljno ploščo za dokončanje doma starejših; kaj pa kader?

20.4.2022 | 09:30 | STA; M. K.

Objekt stoji že skoraj 15 let. (arhiv DL)

Objekt stoji že skoraj 15 let. (arhiv DL)

Osilnica - V Osilnici so včeraj popoldne položili temeljno ploščo za nadaljevanje gradnje tamkajšnjega doma starejših občanov. V četrtek je namreč vlada projekt uvrstila v načrt razvojnih programov 2022-2025, kar pomeni, da se lahko za projekt začno črpati proračunska sredstva.

Dom starejših je občina začela graditi leta 2003, a je sredi gradnje zmanjkalo denarja, objekt pa nedokončan od takrat stoji že skoraj 15 let. Občina si je dolgo časa prizadevala, da bi ji dom pomagala dokončati država, kar ji je končno uspelo.

"To pomeni obstanek naše občine, nova delovna mesta in primerno skrb za starostnike," je nadaljevanje projekta včeraj zadovoljna ocenila županja Alenka Kovač.

DSO, rehabilitacijski oddelek za osebe s cerebralno paralizo in zdravstvena postaja

Po dogovoru med ministrstvom, občino, Domom starejših Ljubljana Šiška in Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom RS (URI) Soča bo 70 odstotkov prostorov v domu namenjenih oskrbi za starejše, za katere bo skrbel Dom starejših Ljubljana Šiška, 30 odstotkov prostorov pa URI Soča, ki bo v objektu uredil rehabilitacijski oddelek za osebe s cerebralno paralizo. V domu bo tudi zdravstvena postaja.

V domu starejših bo prostora za 36 oskrbovancev, v URI Soča pa za od 12 do 16 oseb s cerebralno paralizo. Objekt naj bi bil dokončan prihodnje leto, dejavnosti v njem pa naj bi polno zaživele leto ali dve pozneje. Dokončanje naj bi stalo 7,2 milijona evrov.

Direktor Doma starejših Ljubljana Šiška Simon Strgar se težav s kadrom za socialno oskrbo ne boji, težava bi lahko nastala pri kadru za zdravstveno nego, predvsem zagotovitvi potrebnega števila srednjih medicinskih sester, a je tudi glede tega optimist. Kadre bodo po njegovih besedah začeli iskati takoj, ko bodo stekla gradbena dela, kar naj bi se zgodilo jeseni.

Kovačeva pravi, da potreba po domskih kapacitetah obstaja, pri tem pa je ne skrbi, da jim ne bi uspelo dobiti dovolj kadra. "Skoraj tedensko me sprašujejo, če je že odprta čakalna vrsta za oskrbovance," je dejala. Glede kadra pa je povedala, da lahko občina tistim, ki bi se želeli zaposliti v domu, trenutno ponudi dve stanovanji z neprofitno najemnino, iskali pa bodo še dodatne možnosti.

Zvočni zapisi

Osilniška županja Alenka Kovač je bila vesela, da se projekt nadaljuje

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava