svetujemo

Čas še za zadnje setve korenovk

27.7.2008 | Marija Levak, univ. dipl. inž. kmet.

Ob pobiranju obilice pridelka kumaric, paradižnika, paprike, stročjega fižola ne pozabimo na setve jesenskih korenovk, ki jih moramo opraviti do sv. Ane

 Čas še za zadnje setve korenovk

Po ljudskem izročilu moramo te setve opraviti do sv. Ane, sicer v povprečnih letih ne bodo več uspešne. V tem času še posejemo korenček, rdečo peso za svežo zelenjavno prilogo na naših jedilnikih tudi ob koncu leta. Ne pozabimo tudi na setev bolj redkih ali že kar malo pozabljenih vrtnin.

Žal je zelenjava, ki jo dobimo na trgovskih policah iz vseh kontinentov v vseh letnih časih izpodrinila z naših njiv in vrtov korenovke, ki so bile nepogrešljive v časih naših prednikov. A ne pozabimo: tudi danes so izrednega pomena, saj vsebujejo nekatere snovi, ki so za našo zdravo in čim bolj pestro prehrano še kako potrebne. Tako ne pozabimo na črno redkev, redkvico, kolerabo, repo.

Črna redkev je stara gojena rastlina, saj so jo gojili že stari Egipčani, Grki, Kitajci in Rimljani. Redkev je bogata s C-vitaminom in povečuje odpornost organizma. Znana je po tem, da pospešuje izločanje seča, ugodno deluje pri zdravljenju bolezni žolča, jeter, pri prehladu, kašlju, revmi. Listne kopeli priporočajo za čiščenje kože…

Redkvica. Namesto rdeče sejemo poleti belo redkvico, ki je bolj odporna na poletno vročino. Po svojih lastnostih je podobna črni redkvi, le nekoliko bolj blagega okusa in zato bolj praktično uporabna. Ker ima kratko rastno dobo, jo sejemo v mešanih posevkih, lahko skupaj s solato ali korenčkom.

Repa deluje kot močan diuretik, pospešuje prebavo in je priporočljiva za zdravljenje bronhitisa, kašlja, angine, ekcemov in aken, pri obolenju prostate… Repo jeseni poberemo in jo pripravimo za kisanje. Kisla repa pozimi še kako tekne kot priloga različnim jedem.

Koleraba ima podobne zdravilne učinke kot repa, le da je v kulinariki bolj zaželena, saj ima prijetnejši okus kot repa. Pripravljamo jo v juhah, enolončnicah, mineštrah. Mlado in drobno kolerabo lahko jemo surovo, nastrgano dodamo k mešani zelenjavni solati…

Proti koncu poletja se prileže tudi sveža solata. Naše setve korenovk bodo mnogo bolj uspešne v mešanih posevkih, zato jih kombinirajmo s solato berivko, ki jo bomo kmalu pobrali, posevek okopali in naše korenovke bodo uspešno rasle v sveže prekopani zemlji. Ne smemo pozabiti, da so to okopavine, ki jim prekopavanje zelo koristi, ne samo da odstranjujemo plevele, temveč tudi, da rahljamo in zračimo tla.

Če še nismo sejali endivije in radičev, to storimo čim prej, več o njih pa prihodnjič. Zadnji teden v juliju pa je tudi idealen čas za setev kitajskega zelja.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava