svetujemo

Vzemimo si čas za zasaditev grobov

25.10.2008 | 13:40 | Mojca Črnič

Jesen tudi na pokopališču – Nekoliko drugačna zasaditev z reso, nizkimi ali plazečimi iglavci in srebrnolistnimi rastlinami – Na grob ali v sklede

Jeseni je čas, ko na grobove lahko zasadimo nizke ali plazeče se iglavce, ki popestrijo cvetlično zasaditev. (Foto: I. Novak)

Jeseni je čas, ko na grobove lahko zasadimo nizke ali plazeče se iglavce, ki popestrijo cvetlično zasaditev. (Foto: I. Novak)

Spreminjajoče se barve listja, hladnejši in deževni dnevi napovedujejo umiritev narave, ki se pripravlja na zimski počitek. To je tudi čas, ko se na naših pokopališčih umaknejo z grobov kričeče poletne zasaditve in jih zamenjamo z jesenskimi, bolj umirjenimi. Pa naj ne bo to le na hitro opravljeno delo, ki ga pač moramo opraviti. Vzemimo si čas in o izbiri rastlin premislimo še pravi čas.

Poleg mačeh, marjetic ali spominčic izberimo za zasaditev groba še kakšne druge rastline, ki kljubujejo hladni jeseni in ostri zimi, popestrijo zasaditev in tako lažje, z upanjem v srcu dočakamo toplo pomlad.

Enoletna resa erica, ki je v času nakupa najbolj cvetoča, zime ne preživi. Cveti le dva meseca. Da bo lepa, se ne sme izsušiti, moti pa jo tudi zastajajoča voda, zato jo iz glinenega lončka presadite v zemljo.

Jesenska resa potrebuje kislo zemljo, ob sajenju njeno zbito koreninsko grudo nekoliko zrahljajte. Spomladi jo morate obvezno porezati, saj le z rezjo ohranimo lepe vitalne rastline.

Veliko manj je občutljiva zimsko spomladanska resa, saj ni tako zahtevna glede kislosti prsti, pa tudi izgled rastline se ne spremeni, če ne opravimo rezi.

Jeseni je tudi čas, ko na grobove lahko zasadimo nizke ali plazeče iglavce, zimzelene rastline, predvsem pa trajnice, ki bodo lepe skozi večji del leta.

Umirjeno deluje plazeči se skrečnik, ki razvije množico modrih cvetov šele spomladi.

Skozi vse leto na grobovih lepo uspevajo hebe, armeria, kamnokreč in timijan, sagina in natreski. Trpežne so tudi hermelike, ajanija, kitajska plavica.

Srebrnolistne rastline so skoraj nepogrešljive pri zasaditvah grobov. Zato zasadite santolino, calocephalus, morda posežete po sivki ali pa zasadite kot soliterno rastlino sadiko corokie.

Jesenske zasaditve si skoraj težko zamišljamo brez okrasnih trav, tako pisanolistnih kakor tudi toplih jesenskih barv. Zelo lepi so različni šaši.

Če pa si v zasaditvi želite nekoliko več živahnosti, boste zagotovo posegli po sadiki okrasnega zelja, okrasne paprike, gaultherie ali pernetie.

Vse omenjene rastline lahko zasadite na grob ali pa v sklede.

Ob jesenski zasaditvi pa nikar ne pozabite na pomlad, zato zasadite čebulice, ki bodo skladno dopolnjevale že zasajene rastline.

Zasaditev lahko domiselno popestrite z dodatkom peska, lubja in črnice.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava