Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
torek, 30. april 2024
20:00 Kresovanje v Regrči vasi, Sv. Rok Regrča vas
sreda, 1. maj 2024
06:00 Pohod na Javorovico, zbor pri GD Gorenje Vrhpolje pri Šentjerneju
06:00 Tradicionalna prvomajska budnica z Mestno godbo Novo mesto in mažoretami, Glavni trg Novo mesto
08:30 Prvomajski pohod, Železniška postaja Straža
09:15 Prvomajska budnica v Regrči vasi, pri Šterku Regrča vas
VečBela krajina
torek, 30. april 2024
10:00 Počitniške aktivnosti, MC Metlika
20:00 Kresovanje Smuk
sreda, 1. maj 2024
07:30 Pohod na Krašnji Vrh, zbor na Pungartu Metlika
10:00 Praznovanje 1. maja Krašnji Vrh
petek, 3. maj 2024
10:00 Počitniške aktivnosti, MC Metlika
VečPosavje
torek, 30. april 2024
07:00 - 13:00 Krvodajalska akcija, ŠD OŠ Leskovec pri Krškem
19:30 Tradicionalno kresovanje Trška gora
sreda, 1. maj 2024
11:00 Prvomajsko srečanje Lisca
četrtek, 2. maj 2024
10:00 33. Gorski tek na Lisco, start na igrišču Orehovo
sobota, 4. maj 2024
15:00 Spidvej: Kvalifikacijska dirka za evropsko prvenstvo, Stadion Matije Gubca Krško
Več18.8.2008 | Helena Mrzlikar
Zaradi vsestranske uporabnosti mesa v kuhinji in boljših ekonomskih možnosti ter pestrejše ponudbe je mesni obrok marsikje lahko vsak dan na mizi, tako v mestu kot na podeželju. Današnja priporočila za zdravo prehrano svetujejo takšne celodnevne jedilnike, ki ne vključujejo vsak dan mesa klavnih živali, temveč priporočajo belo meso perutnine, kuncev, rib in različne zamenjave za meso, kot so stročnice.
Če mesna jed vsebuje več maščobe, že pred toplotno obdelavo obrežemo vse vidne mastne dele in jed pripravimo z najmanjšo možno količino dodane maščobe in drugih mastnih prilog, kot so omake, pražen krompir ipd.
Ocvrto meso, ki ostane sočno in okusno, je najmanj sprejemljivo za naše zdravje, vendar si pri pripravi lahko pomagamo tako, da različno panirane jedi samo tanko premažemo z naoljenim čopičem in spečemo v konvekcijski pečici (v vročem zraku). Tako se izognemo nezdravim posledicam cvrenja v globoki maščobi.
Za pripravo svinjske pečenke z zelišči potrebujemo za 6 oseb: 1,5 kg svinjskega hrbta (kareja) brez kosti, 3 stroke česna, 6 žajbljevih listov, 1 čebulo, 3 kozarce suhega belega vina, 2 žlici oljčnega olja, 1 svežo timijanovo vejico, sol in poper.
Prejšnji večer pripravimo hladno marinado iz belega vina, olja, timijana, sesekljane čebule, soli in popra ter v njej vso noč namakamo meso za pečenko. Nato meso odcedimo, ga obrišemo s kuhinjskim papirjem ter pretaknemo z razpolovljenimi stroki česna in žajbljevimi listi. Namažemo ga še z oljem, ga položimo v pekač in poškropimo s precejeno marinado, v kateri smo ga namakali.
Pekač postavimo v segreto pečico na 200° C in pečemo meso približno 1 uro. Nato pečico izključimo in pustimo pečenko v njej še 10 minut, preden jo razrežemo in ponudimo. Pečenko jemo toplo ali hladno v solati.
Za pripravo mesne solate z zelenjavo potrebujemo za 4 osebe: pol cvetače, narezane koščke svinjske pečenke, por, pol gomolja zelene, po pol zelene in rdeče paprike, 2 rdeča korena, 2 dcl kisle smetane, lonček jogurta, sok limone, pol žličke soli, šopek raznih zelišč in poper.
Cvetačo razdelimo na cvetke, dobro operemo in pokrite kuhamo 15 minut. S penovko jih poberemo iz vode in prelijemo z ledeno mrzlo vodo ter pustimo na cedilu. Por in zeleno 4 minute obarjamo in nato postopamo enako kot s cvetačo.
Vso ostalo zelenjavo očistimo in drobno nastrgamo. Kislo smetano zmešamo z jogurtom, limoninim sokom, soljo in poprom. Zelišča operemo, sesekljamo in vmešamo med solatno omako. Vse sestavine za solato zmešamo z omako. Solato pokrijemo in pustimo 10 minut, da se sestavine prepojijo. Jed je primerna tudi za v hladilno torbo.
Slika 1: Več jedi iz enega kosa mesa
Ocene komentarjev