svetujemo

Več jedi iz enega kosa mesa

18.8.2008 | Helena Mrzlikar

Več jedi iz enega kosa mesa

Zaradi vsestranske uporabnosti mesa v kuhinji in boljših ekonomskih možnosti ter pestrejše ponudbe je mesni obrok marsikje lahko vsak dan na mizi, tako v mestu kot na podeželju. Današnja priporočila za zdravo prehrano svetujejo takšne celodnevne jedilnike, ki ne vključujejo vsak dan mesa klavnih živali, temveč priporočajo belo meso perutnine, kuncev, rib in različne zamenjave za meso, kot so stročnice.

Če mesna jed vsebuje več maščobe, že pred toplotno obdelavo obrežemo vse vidne mastne dele in jed pripravimo z najmanjšo možno količino dodane maščobe in drugih mastnih prilog, kot so omake, pražen krompir ipd.

Ocvrto meso, ki ostane sočno in okusno, je najmanj sprejemljivo za naše zdravje, vendar si pri pripravi lahko pomagamo tako, da različno panirane jedi samo tanko premažemo z naoljenim čopičem in spečemo v konvekcijski pečici (v vročem zraku). Tako se izognemo nezdravim posledicam cvrenja v globoki maščobi.

Za pripravo svinjske pečenke z zelišči potrebujemo za 6 oseb: 1,5 kg svinjskega hrbta (kareja) brez kosti, 3 stroke česna, 6 žajbljevih listov, 1 čebulo, 3 kozarce suhega belega vina, 2 žlici oljčnega olja, 1 svežo timijanovo vejico, sol in poper.

Prejšnji večer pripravimo hladno marinado iz belega vina, olja, timijana, sesekljane čebule, soli in popra ter v njej vso noč namakamo meso za pečenko. Nato meso odcedimo, ga obrišemo s kuhinjskim papirjem ter pretaknemo z razpolovljenimi stroki česna in žajbljevimi listi. Namažemo ga še z oljem, ga položimo v pekač in poškropimo s precejeno marinado, v kateri smo ga namakali.

Pekač postavimo v segreto pečico na 200° C in pečemo meso približno 1 uro. Nato pečico izključimo in pustimo pečenko v njej še 10 minut, preden jo razrežemo in ponudimo. Pečenko jemo toplo ali hladno v solati.

Za pripravo mesne solate z zelenjavo potrebujemo za 4 osebe: pol cvetače, narezane koščke svinjske pečenke, por, pol gomolja zelene, po pol zelene in rdeče paprike, 2 rdeča korena, 2 dcl kisle smetane, lonček jogurta, sok limone, pol žličke soli, šopek raznih zelišč in poper.

Cvetačo razdelimo na cvetke, dobro operemo in pokrite kuhamo 15 minut. S penovko jih poberemo iz vode in prelijemo z ledeno mrzlo vodo ter pustimo na cedilu. Por in zeleno 4 minute obarjamo in nato postopamo enako kot s cvetačo.

Vso ostalo zelenjavo očistimo in drobno nastrgamo. Kislo smetano zmešamo z jogurtom, limoninim sokom, soljo in poprom. Zelišča operemo, sesekljamo in vmešamo med solatno omako. Vse sestavine za solato zmešamo z omako. Solato pokrijemo in pustimo 10 minut, da se sestavine prepojijo. Jed je primerna tudi za v hladilno torbo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava