svetujemo

Čas je za presajanje in tudi setev

7.9.2008 | Marija Levak, univ. dipl. inž. kmet.

Sedaj so ta opravila celo bolj uspešna kot pred enim mesecem – Sejemo tudi motovilec – S sajenjem čebulčkov se še ne mudi, prav tako ne s spravilom korenovk

Čas je za presajanje in tudi setev

Marsikdo misli, da je september že tisti jesenski mesec, ko na vrtu nimamo več kaj početi, da le še poberemo plodove in je delo za letos končano. A ni tako. Septembra lahko na vrtu še veliko postorimo.

Sedaj, ko sončne pripeke niso več tako močne, zemlja pa je še dovolj topla, so presajanja in setve celo bolj uspešni kot pred enim mesecem. Zlasti sedaj v prvem tednu septembra opravimo presajanje sadik endivije (malan, eskariol rumena) in sadik hitro rastoče letne solate (braziljanka, leda). Še vedno lahko presajamo že vzgojene sadike nekaterih kapusnic za pozno jesensko uporabo, kot so cvetača, brokoli, nadzemna kolerabica.

Pomembna je tudi setev vrtnin za prihodnje leto. Najpomembnejši je prav gotovo motovilec. Da bo dobro prezimil tudi v ekstremnih zimskih razmerah, izbirajmo slovenske avtohtone sorte, kot sta ljubljanski in žličar, obilnejši pridelek bo dal in uspešnejši za nabiranje pa je holandski, a v suhih zmrzalih prej propade.

Ta mesec sejemo tudi zimske solate, pri nas najbolj uveljavljeni sta zimska rjavka in nansen, ki spadata med mehkolistne zimske solate. Med nami pa so vse bolj priljubljene zimske krhkolistne solate (posavka, vegorka, bistra). Zimske solate, ki jih posejemo jeseni, nam spomladi dajejo kar kmalu obilne pridelke, medtem ko so zgodnje pomladanske setve zlasti na prostem precej rizične, drugače pa je, če imamo za to pripravljen zaščiten prostor.

Sedaj imamo veliko dela s spravilom pridelkov, ki jih vlagamo v kozarce, jih zamrzujemo, kisamo zelje in repo, pripravljamo mezge … S spravilom korenovk še ne hitimo, saj se najbolj ohranjajo vitamini v sveži zelenjavi.

Ta čas pospravljamo fižol v vseh oblikah, mladega kot stročje ali kot zrnje. Suh fižol očistimo, posušimo in ga damo za kakšen teden v zamrzovalnik, da uničimo jajčeca fižolarja, če so v njem. Nato ga shranjujmo v papirnatih ali platnenih vrečkah.

S sajenjem čebulčkov se nam še ne mudi, o tem bomo pisali ob koncu tega meseca.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava