mnenja

(Ne)politično imenovanje

12.9.2008 | 07:30 | Janja Ambrožič

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je za direktorja Centra za socialno delo Trebnje imenovala 37-letnega Mateja Križaniča, ki bo sredi meseca zasedel svojo pisarno v Trebnjem. Po burni avgustovski razpravi v občinah Trebnje, Šentrupert in Mokronog-Trebelno, ko je lokalna skupnost izvedela, da je svet centra (v njem imajo večino predstavniki vlade) podprl kandidata za direktorja iz Ljubljane, ne pa bolj izkušene domačinke, ki je že doslej opravljala delo namestnice direktorice, je ministrica pač odločila po svoje oziroma tako, kot se je ministrstvo že ves čas razprave opredeljevalo.

Tudi svojim predstavnikom v svetu tega zavoda so naročili, naj podprejo Križaniča, svetovalca na Socialni zbornici Slovenije, tam se je ukvarjal s strokovnimi izpiti na področju socialnega varstva, ne pa Martine Plazar, domačinke, ki na trebanjskem centru za socialno delo dela več kot dve desetletji in se dnevno srečuje s težavami ljudi na terenu. Eden od članov sveta centra je povedal, da je za Križaniča glasoval zato, ker je tako predlagal lastnik, torej ministrstvo, saj naj bi bil neodvisen od lokalne politike - lokalni politiki pa domačinke, ki je tudi kandidirala za direktorico, osebno sploh niso poznali! So jo pa poznali tisti, ki so delali z njo in ona z njimi, pa nihče ni imel slabe besede o njej. Na račun Križaniča so ovadili tudi trebanjskega župana Alojzija Kastelica, saj naj bi v povezavi z njim ponarejal dokumentacijo.

Gesta ministrice, ki je direktorja trebanjskega centra za socialno delo imenovala tako na hitro, tik pred volitvami, tik pred iztekom mandata, ne da bi jo mnenje zaposlenih na centru in svetnikov iz vseh treh občin, ki so ji poslali mnenje, v katerem so izrazili 100-odstotno podporo domačinki, najmanj zanimalo, kaže na to, da so na ministrstvu hoteli tega direktorja in pika. Pa zakaj se je treba iti proceduro podajanja mnenj lokalne skupnosti in zaposlenih, če jih nihče ne upošteva?

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava